Arild Rønsen

Yeah!

Hvis du ikke umiddelbart skjønner at dette er høykultur på det aller ypperste, må du ta deg ei pille!

Det var morsomt da billedkunstneren Oddvar Torsheim i 2000 ga ut sine tolkinger av Bob Dylan, men snaue 10 år før det igjen var han i gang med The Beatles. Det ble - for å si det med hans dessverre avdøde platedirektør Audun Tylden – det ble saker! Og det hele skal ifølge opphavsmannen ha begynt i et av Luvig Eikaas’ ”utallige 70-årslag”!

Torsheims nynorske tekster er skrevet til originalmelodiene, men da han ville gi dem ut i 1991 satt Beatles-forlaget begge føttene i gulvet. Den gang var det Michael Jackson (!) som satt på rettighetene, og det skal sies at Oddvar Torsheims versjoner ikke har mye til felles verken med Jacko eller The Fab Four.

Men oppi all galskapen er det musikalske faktisk helt på plass. Streit folk/country, mens det vokale trekker i retning en Ivar Medaas på et eller annet oppkvikkende. Det hele veies tidvis opp av framifrå innspill fra Gloppen Jentekor og Førde Kammerkor, samt Torsheim Singers (leda av Philip ”Bendik Singers” Kruse).

Etter all kalibaliken kom albumet ut i 1992, med ”nye” melodier (det er ikke så vanskelig å kjenne dem igjen, likevel), og med et signert litografi. Pakka var bare å få kjøpt på postordre, til den nette sum av 999 NOK.

Nå kan du altså få Torsheim synger Beatles i helt vanlig CD-format, og du kan glede deg til låter som ”Larris tok ein farris”, ”Mari Campari”, ”Han stemde ja ja ja (som Apsa a a, og Høre vart så glad)”, ”Nynorskens skog”, ”Rødbrus, kaviar og litt sumaragurk”, og ”Jølsterdag”. Før du går i platebutikken, kan du forsøke å plassere originalene – ”Lucy in the Sky with Diamonds”, ”Yesterday”, ”She Loves you Yeah Yeah Yeah”, ”Got to Get you Into my Life”, ”Norwegian Wood”, og ”Ob-la-di Ob-la-da”.

Noen er i gang med å skrive ny ordliste for nynorsk, sannsynligvis i den hensikt å skape mer entusiasme for språket. De burde heller bruke pengene på å spre Oddvar Torsheim i de tusen hjem. For ”Nynorskens skog” er nynorskpropaganda så det holder!

ODDVAR TORSHEIM
Nynorskens skog
Tylden & Co


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.