Arild Rønsen

Sjakk - som skjønnlitteratur

Ei bok om sjakk, og spillets mester. Kjedelig? Du er på jordet!

Arne Danielsen har spilt sjakk siden han ble født for drøyt 50 år siden, og altså vært i gamet en stund lenger enn Magnus Carlsen, som kom til verden i 1990. Forfatteren skriver beskjedent at han nok ”er blant landets 200 beste sjakkspillere”, men han kan skryte av én ting: Det er garantert ingen av de andre Topp 200 som skriver like godt om sjakk!

Dette er ingen vanlig biografi. Du får vite en hel masse om verdenseneren Magnus Carlsen, for all del – forfatteren har til og med fulgt sin store helt på så lange reiser som til ødemarka i Nicolai Ceauscus hjemland! Men dette er i første omgang ei bok om spillet.

Hva er det som får hundretusener av mennesker verden rundt til å sitte pal ved PC’en for å følge et oppgjør som kan vare i dager og uker? Visste du at et sjakkparti en gang varte i fire år – det som utspilte seg som en korrespondansematch mellom Edinburgh og London, i tidsrommet 1824-28?! Visste du at de lidenskapelige sjakkspillerne Fidel Castro og Che Guevara brukte sjakk som middel til å alfabetisere landsbygda på Cuba? At de i akkurat den kampen faktisk henta eksperthjelp fra sjakkmestere fra det gamle Øst-Europa?

Om Magnus Carlsen er en nerd? Vel – han hadde i det minste godt grunnlag for å bli en sådan. Før han fylte tre år, kunne han ramse opp alle kjente bilmerker. Som femåring kunne han alle flagg, folkemengde, flateinnhold og hovedsteder på kloden. Som trettenåring spilte han forresten VM-cup i Tripoli, Libya!

Visste du at den franske billedkunstneren Marcel Duchamp var så hekta på sjakk at han satt klistra til brettet selveste bryllupsnatta? Bruden svarte med å lime fast brikkene!

Det jeg forsøker å si, er at du ikke en gang bør vite hvordan hingsten har lov til å bevege seg for å få utbytte av denne boka. Danielsen er en fenomenalt flink formidler av ”vanskelig” stoff, og den TV-kanalen som får rettighetene til Sjakk-OL i Tromsø har med dette fått et lite hint.

ARNE DANIELSEN
Mesteren - Magnus Carlsen og sjakkspillet
Cappelen Damm


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.