Arild Rønsen

Glem Rune G og Carl I: Fabian for Oslo!

Jeg syns Fabian Stang bør være ordfører i Oslo, uavhengig av hvem som vinner kommunevalget.

Jeg kjenner at jeg er i godlynne i dag. VM-sjef Åsne Havnelid stråler på tv, og ser ut til å ha full kontroll, samtidig som May Lisbeth har verdens flotteste flette i TV 2-været. Dette observerer jeg idet tåka er i ferd med å lette i Holmenkollen.

Som om ikke dette er nok, sier Øysten Stray Spetalen til Klassekampen i dag at mesteparten av oljefondets investeringer er ”rein svindel”! Jeg er ikke helt sikker på hva som skjer, men i etterkant av den amerikanske økonomiprofessor Michael Hudsons Norges-visitt, er noe øyensynlig på gang. Som Bob Dylan sier det: Something is happening, but you don’t know what it is – do you, Mr. Jones?

Da er vi ved poenget. Høsten 2011 kan hovedstaden risikere å sitte med Rune Gerhardsen eller Carl I. Hagen som ordfører. Jeg tror ikke noen av dem vil bli noen katastrofe for byen. Men hvorfor kan vi ikke holde på Fabian? Helt uavhengig av stemmetallene? Han er jo nettopp det alle etterspør i rollen som ordfører – en samlende figur.

Kan noen komme på ei blemme Fabian har begått? Han har bada naken – ja vel, men hvem har vel ikke gjort det?

Jeg har et enkelt forslag: Systemet for kommunevalg burde på brei basis inkludere individuelt valg av ordfører – også i kommuner der man opererer med et parlamentarisk system. Han eller hun som blir valgt må sporenstreks fratas de eventuelle politiske oppgavene stillinga fram til i dag har innebåret.

En ordfører skal være gallionsfigur, en snorklipper. Og bare det. Et menneske som samler lokalbefolkninga - på tvers av politiske, etniske og religiøse skillelinjer. Helst et menneske som evner å gjøre oss glade! Og da gir svaret seg sjøl: I Oslo får vi ikke noen bedre gallionsfigur enn Fabian Stang.

Jeg er sikker på at mange støtter denne idéen. Men det kreves vel to bystyreperioder for å fremme forslaget på konstitusjonelt vis, og deretter fire perioder for å få det lovlig vedtatt …?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.