Arild Rønsen

Steng ølet inne!

Øl i lukka rom? Ingen dum idé!

Arbeiderbevegelsens avholdsorganisasjon foreslår at ølsalget bør ”stenges inne”; at den som handler øl må inn i lukka rom. Bak et forheng, en lettvegg, eller inn i et helt eget rom.

Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, er motstander av forslaget. Bombe. Det blir bare latterlig å høre denne ellers så fornuftige mannen snakke om behovet for ”å fremme ølkultur – i motsetning til fyllekulturen”. Nome veit like godt som alle andre at 99,999 prosent av de som drikker øl gjør det for å oppnå en viss rus. Vi syns det er koselig, der vi sitter rundt julebordet og mixer øl og akevitt – og de fleste av oss gir faktisk jamt faen i om vi drikker Ringnes, Tuborg, eller San Miguel. Øl er det, okke som.

(Det faktum at mange av oss skyr Carlsberg fordi bryggeriet sponser Liverpool FC, og Hansa, fordi det lukter ”Byen er Bergen og laget er Brann” lang vei – se det, er en helt annen sak.)

Jeg syns avholdsfolkets forslag er godt, fordi dette helt åpenbart handler om solidaritet. Det sier seg sjøl at en som forsøker å få bukt med et alkoholproblem får trøbbel, idet vedkommende må passere en pall med øl for å få kjøpt melk og brød og kaffe. Man behøver faktisk ikke å ha studert verken det ene eller andre for å forstå det.

Jeg foreslår at vi, det store flertallet, imøtekommer forslaget - samtidig som vi inngår et kompromiss: Bak ”forhenget” kan kundene finne det butikkeieren måtte ønske å tilby av øl og vin. Denne mystiske ordninga med at folk må på Vinmonopolet for å få kjøpt vin til middagen må rett og slett opphøre, så snart som mulig. Får vi til det, går jeg mer enn gjerne med på å kjøpe øl i lukka rom.

Men jeg skal være ærlig: Jeg har ikke stor tro på at mitt forslag vekker åtgaum hos avholdsfolket.

Men et godt forslag, det er det! Og kom ikke her å si at Rønsen ikke er en kompromissets mann!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.