Arild Rønsen

DIESEL DAHL: Frustret, med god grunn.

Evig trøbbel med VG-lista

Hvor vanskelig kan det være, i det herrens år 2011, å telle antall plater som går over disk?

Trommis i TNT, Morten ”Diesel” Dahl, raser mot VG-lista, fordi TNT ikke er med i opptellinga. ”Probemet” sies å være at TNT selger via Narvesen. Men har de ikke salgskoder i en av landets største detaljvarekjeder?

Dette har vært en aktuell (!) problemstilling nærmest siden tidenes morgen, i hvert fall siden salgsstatistikker ble oppfunnet. Sist gang debatten raste for alvor her hjemme var på 80-tallet, da en gründer som Gunnar Hordvik i Trondheim fant ut at det kunne lønne seg å selge trønderrock i bensinstasjoner. Audun Tylden var rask til å ta dansbandsmusikken samme vei.

Men havna storselgere som DDE og Ole IvarsVG-lista? Nix. Det var etter sigende umulig å telle de platene som ble solgt – alle andre steder enn i den såkalte faghandelen, den som i praksis opphørte å eksistere for 25 år siden. (Du leser riktig: Langt tilbake i tid var det sånn at deler av butikkpersonalet i plateforretningene faktisk hadde peiling; noen av dem visste til og med forskjell på Smashing Pumpkins og Pearl Jam.)

Det er mulig å forstå at det var vanskelig i 1985 - da rabattordningene var rause, og ikke alle salg ble registrert på data. Men i dag? Kan du kjøpe en innpakka vare noe sted i dag, uten at det registreres i systemet?

Og så kommer ikke TNTs salgstall med, fordi platene er solgt i Narvesen?! Eller – enda verre – i iTunes! De salgstallene er visstnok enda vanskeligere å få registrert! Og jeg som trudde data i prinsippet var en blanding av tallene 0 og 1.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.