Arild Rønsen

JAMES DEAN: Kan det bli mer stilig?

Gud, så flotte sko!

Alt for oppdolla på den røde premiereløperen?

Ukeslutt i NRK har nettopp sendt en lengre debatt om hvor viktig det er å se fin ut på premiereforestillinger. Her kommer en personlig opplevelse.

Jeg har vært journalist i kulturbransjen i rundt regna 30 år, og har vel vært invitert både her og der. Ved slike anledninger kler jeg meg slik det passer meg, men selvfølgelig uten at vertskapet skal ta anstøt. Men jeg har faktisk aldri entra et arrangement på den røde løper.

Så totalt uinformert om praksis ved slike anledninger var jeg her om dagen at jeg – til den stedlige dresskleddes åpenbare fortvilelse – ikke en gang visste hvem som skulle gå på de røde teppene. Jeg henta min billett, som avtalt, halvannen time før forestillinga; premieren på Queen-musicalen ”We Will Rock You”.

”Hva er det som skal skje her?” undra jeg. ”Er det Brian May og Roger Taylor som kommer inn denne veien?” For da hadde jeg faktisk lyst til å vente for å se dem, istedenfor å legge veien innom den fabelaktige caféen som går under det like fabelaktige navnet Internationalen (rett rundt hjørnet).

Den dresskledde, og svært hyggelige og forekommende, brukte litt tid på å forstå hva jeg spurte om, før han sa det som det var: ”Det er gjestene som skal gå på den røde løperen.”

For å si det enkelt; da gikk jeg i hvert fallInternationalen. Der kom jeg i snakk med ei hyggelig jente som lo godt da jeg lufta min frustrasjon over fenomenet vi etter hvert ble enig om handla om ”mote”.

”Er du klar over at unge kvinner kan finne på å betale 7000 kroner for et par sko?” spurte hun. Jeg rista på hodet, og innrømma glatt min inkompetanse - samtidig som jeg ga uttrykk for hvor tåpelig jeg syns ”mote” er. Jeg mener; hva er vitsen med ”ny mote” – etter at hvit t-skjorte, boots, skinnjakke og jeans for lengst er oppfunnet?


CONVERSE: Alltid like tidsriktig.

En av Dagsavisens (!) kommentatorer spekulerer i fullt alvor på hvilket merke kjolen til Englands kommende dronning skal bruke i bryllupet!

Jeg medgir glatt at dette ikke er verdens viktigste tema. Men jeg begriper rett og slett ikke at ei ellers fornuftig dame som Elle-redaktør Signy Fardal – langt tilbake i tid ansatt i Klassekampen – gidder å bruke tida si på noe så fullstendig bortkasta som mote.

Jeg tar på meg den ene dressen jeg er eier av når jeg skal i begravelse eller på et festlig familielag der den slags synes passende – julaften, for eksempel. Slik jeg forstår det, oppfattes den som like fin hver gang. Og så lenge den sitter som den skal, ville ingen i hele verden lagt merke til det, om jeg hadde kjøpt meg en ny en, som ser helt lik ut. Dress er dress. Bare spør Jens Stoltenberg, som sikkert har 20 av dem, som alle ser nøyaktig like ut.

Folk må få kle seg som de vil. Men at noen bruker 7000 kroner på et par sko, når man kan få et superstilig Converse-par til 299 – ja, det går over min forstand. Et par solbriller til 2500 kroner, når de til 19.50 gjør nøyaktig samme nytte?

Den som skal forklare meg dette, må gjøre regning med å bruke lang tid.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.