Arild Rønsen

ROGER INGEBRIGTSEN: - Til våpen, kamerater!

Det representative demokrati

Arbeiderpartiet: Jeg er dypt deprimert over partiet jeg har stemt på ved de siste valgene.

Jeg kjenner håra reise seg på ryggen hver gang jeg hører Jens snakke om at ”vi må føre en rettferdig og streng asylpolitikk”. Uansett hva han blir spurt om i denne saken, svarer han bare det – på full autopilot. Eirik Mosveen traff spikeren på hodet i gårsdagens kommentar i VG, under tittelen ”Her kommer tøffe, tøffe, tøffe, tøff”.

Men hakket foran i tøffe tøffe tøffe tøff-løypa ligger faktisk Arbeiderpartiets statssekretær i Forsvarsdepartementet. Når Roger Ingebrigtsen skal forsvare regjeringas Afghanistan-politikk, er hans mantra: ”Men min analyse er jo også Natos analyse!”

Yes, minister!

I går tok han den ytterliggående konservatismen et steg videre. Ingebrigtsen mener at våpenproduksjon kan overta som vår viktigste eksportindustri den dagen oljealderen er over! Jeg har nok et syn som går på tvers av mange av mine radikale venner hva oljeutvinning angår, men som de ville ha sagt: Fra miljøversting til versting i krig og død!

(Det skal forresten ikke så mye til før vi er aller verst på krigsområdet: Norge eksporterer våpen for den nette sum av 10 milliarder NOK årlig, og er med det verdens sjette største våpeneksportør.)


JONNI SOLSVIK: På jakt etter et nytt folk?

Flere Ap-feil? Du behøver ikke leite så lenge. Når han går inn for konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, hevder partiets ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad, at han representerer ”den nordnorske stemmen”. Han stiller seg bak ordføreren i Andøy, Jonni Solsvik (H), som mener han og hans kolleger snakker på vegne av ”minst 95 prosent av innbyggerne i nord”. Hvor herrene Bjørnstad og Solsvik har de 95 prosentene fra? Jo, fordi 95 prosent av fylkestingsrepresentantene der nord deler deres syn!

- Slik fungerer vårt representative demokrati, mener Solsvik og Bjørnstad.

Og da spiller det jo ingen rolle at godt over halvparten av folket i de aktuelle områdene ifølge meningsmålingene er motstandere av oljeboring.

Vi kan jo gjøre samme øvelse i Afghanistan-spørsmålet: Alle meningsmålinger viser at det norske folket er delt omtrent på midten, når de blir spurt om de støtter Norges krigsdeltakelse. Men den halvparten som vil ha soldatene hjem fortest mulig eksisterer egentlig ikke. De har nemlig ingen som snakker deres sak i Stortinget.

Slik fungerer det representative demokratiet. Ferdig med den saken.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.