Arild Rønsen

Ikke så hårsår, Halvdan Sivertsen!

Høyres ordførerkandidat i Tromsø har døpt om ”Kjærlighetsvisa” til ”Ærlighetsvisa” … big deal?

Jeg veit at jeg med disse linjer utfordrer mange rettighetshavere (tekst og melodi), men mitt ærend er egentlig noe helt annet enn det opphavsrettslige: Hvor alvorlig er det lurt å ta seg sjøl?

Halvdan Sivertsen skreiv ”Kjærlighetsvisa” en gang på 70-tallet, og den helt usedvanlig vellykka visa er for lengst innlemma i vårt nasjonalrepertoar. Ikke helt ”Lys og varme”, men nesten.

Nå har altså Høyres ordførerkandidat i Tromsø stjælt melodien. I Jens Johan Hjorts versjon går åpningslinjene sånn:

Når høyrevinden blåser over landet
Og de som stemte rødgrønt - de vil snu
Før byen vårres ligger i dødvannet
Og Bodø sig forbi oss, kan du tru’?

Via avisa Nordlys truer Halvdan Sivertsen nå med advokat – ”hvis han ikke straks slutter å synge sin versjon”!

”Frekke faen!” legger han til – og akkurat dét er det jo ikke så vanskelig å være enig i. Og det er enda enklere å være enig i at Sivertsen satte bråstopp for Rema 1000s forsøk på å nyttiggjøre seg sangen i reklameøyemed.

Men en ordførerkandiadat som synger, og som rimer i all sin vankelmodighet? Hjort har jo ikke sunget inn dette på plate; han har ikke forsøkt å gjøre kommers av Sivertsens åndsverk. Hvor mange morsomme stunt opplever vi egentlig i det politiske Norge?

Hadde jeg vært Halvdan Sivertsen, ville jeg heller svart noe sånt:

”Sangen min er jo retta mot høyresida, noe alle veit. Det faktum at melodien min er så fin at den til og med omfavnes av Høyre-medlemmer – ja, det tar jeg som en stor kompliment! Stem rødgrønt!

I stedet får vi altså gravalvoret. Og for all del – hold advokatstanden langt unna denne saken. Det blir rett og slett for dumt.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.