Arild Rønsen

Er Norge styrt av amerikansk lov?

Politiet kommer ikke videre i etterforskinga av USA-regissert overvåking på Drammensveien. Årsak? Nordmennene som jobba for CIA har avlagt taushetsløfte – til CIA!

Det lyder som en episode i den eviglange serien ”Du tror det ikke før du får se det”. Men dette er altså helt sant: TV 2 avslørte for noen uker siden at den amerikanske ambassaden har hatt en norsk brigade ansatt, med kontor bare et steinkast fra ambassaden. Det hemmelige brorskap – Surveillance Detection Unit (SDU) - hadde døgnkontinuerlig vakt, og drev spaning og fotografering rundt alle nordmenn som kunne tenkes å stå i veien for USAs interesser. Da TV 2s reportere oppdaga dekkleiligheten, ble den i hui og hast rydda og forlatt.

Skandale? Nja. I sin redegjørelse for Stortinget konkluderte justisminister Knut Storberget med at mye av denne virksomheten utrolig nok befant seg på rett side av loven, men at andre deler så avgjort lå i grenselandet. Forholdet ble uansett ansett som så følsomt at politietterforsking skulle innledes, der ansvaret ble lagt til Østfold politidistrikt.


WITH GOD ON OUR SIDE: Hvori opptatt norske politimyndigheter?

Men nå kommer ikke østfoldingene videre – rett og slett fordi USAs agenter nekter å la seg forhøre. Som begrunnelse henviser de til taushetsplikten, et hemmelig dokument de altså har undertegna i samkvem med en fremmed makt. Og jeg spør:

Hvis jeg i morgen valgte å bli spion for Kina, og ble avslørt som sådan. Kunne jeg da, med henvisning til en avtale mellom meg og kinesisk etterretning, nekte å uttale meg til norsk politi? Med en slags offentlig godkjent legitimitet i behold?

For det er vel slik, at det står enhver fritt å snakke i politiavhør. Men en sak er klar: Hvis jeg var avslørt som kinesisk spion – ja, så ville jeg ikke fått feire jul med familien i en toppleilighet i Bygdøy Allé! Ganske så uavhengig av om mine oppdragsgivere hadde fridd meg fra taushetsplikten eller ei.

Men med amerikanerne innblanda, stiller alt seg annerledes. Da er alt lov.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.