Arild Rønsen

Bibelen - lærebok i voldtekt og wetsex?

Det er ikke gjennom å sitere Bibelen at Vålerenga-presten begår litterær synd. Det er bibelforståelsen hans, tolkningene, som tidvis virker spinn ville.

Boka har vakt berettiga oppsikt. Bare tittelen – ”Sex i Bibelen” - er naturligvis egna til å skape nysgjerrighet. Når forlaget velger å pryde baksida med dette sitatet fra Salomos Høysang – ”Ditt skjød er som et rundt beger; måtte det aldri mangle vin!” – ja, så er liksom tonen satt.

Konfrontert med den offentlige oppstandelse ved utgivelsen, valgte Einar Gelius en i mine øyne både tafatt og feig reaksjonsmåte. ”80 prosent av boka er jo Bibelsitater!” sa han med forargelse i røsten. Det kan hende han har rett i akkurat det. Og det skal sies at han, i hvert fall for oss som ikke til daglig har Bibelen som nattbordlektyre, bringer oppsiktsvekkende tekstinnhold til torgs.

Det gamle testamente, slik Gelius gjengir det, vrimler av fortellinger som omhandler sex – og ikke hvilken som helst type sex. Prostitusjon, incest, gruppevoldtekter, homofile forhold, to døtre som skjenker sin far så full at han ikke oppdager at de begge har sex med ham … Saftig lesning!

Og var den tidligere prostituerte, Jesu nærmeste kvinnelige livsledsager, Maria Magdalena, mye mer enn ”disippel”?

Så langt, alt vel. Hittil har vel ikke Gelius oppnådd annet enn å hisse på seg den delen av kristenheten som fortsatt insisterer på å lese Bibelen som ”sann”, mens Gelius karakteriserer boka som ”et kunstverk”, som må leses deretter.


EINAR GELIUS: Vålerenga-presten provoserer nok flere enn de aller mest bibeltro leserne.

Det faktum at Gelius finner homofil praksis helt i orden, kommer ikke som noen overraskelse. Men han beskriver sex før og utenom ekteskapet som helt OK – og det er bare starten! Gelius har, som gift mann, latt seg forføre til vidunderlige stunder – endog med to kvinner samtidig! Sognepresten i Vålerenga på gruppesex-tokt! Kanskje ikke så merkelig, all den stund hans ståsted er dette: ”Mitt utgangspunkt er at Bibelen er for sex! … Kanskje monogamiet rent biologisk er naturstridig for oss?”

Fortellinga om hvordan han selv har ”opplevd å bli forført av en moderne Batseba” er nesten ubegripelig pinlig, og hvordan får han Bibelen til å være talerør for wetsex? Jo, han henter fram Høysangen – der det står: ”Hans frukt er søt for min gane.” Jeg skjønner at dette kan tolkes som gledene ved oralsex, men våtsex? Hvor får han det fra?

Det hele sklir ut i parodien, og nå er jeg snill, idet han går over til å beskrive sine egne eksperimenter: ”Å slikke og smakke på kjærestens safter kan i seg selv være utrolig opphissende. Fra sprut-orgasmene er veien kanskje ikke så lang til våtsex. … Akkurat som fortynnet urin lukter og smaker lite, vil sæden lukte og smake mindre hvis man har hyppig sædavgang. Om dette stemmer, er ikke godt å si. Det er bare en måte å finne ut av det på – og det er å smake selv!”

Som ateist er jeg ikke all verdens bekymra for om Gelius skaper trøbbel og splittelse i menigheten, og for meg må folk eksperimentere med den sexen de vil – bare det ikke finner sted i tvangslignende situasjoner.

Som Vålerenga-supporter er jeg mer i tvil.

Einar Gelius
Sex i Bibelen
Juritzen


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.