Arild Rønsen

Sløvt, Clemet

Er uførtrygd en smittsom sjukdom?

Kristin Clemet er som oftest verdt å lytte til. Sammen med Nikolai Astrup og Thorbjørn Røe Isaksen utgjør hun en trio Høyre-stemmer som ved siden av å peke på praktiske løsninger også har klare visjonære trekk. Men nå går Civita-lederen på autopilot.

Det triste faktum at Norge nå har over 600.000 personer i arbeidsfør alder utafor arbeidslivet, kommenterer Clemet slik: ”Forskning viser jo at sykefravær og til dels også uføretrygd kan være smittsomt – innad i familier, i regioner og på arbeidsplasser.”

Det kunne vært artig å ta en titt på denne forskninga, som altså skal vise at folk på grunn av dårlig arbeidsmoral ønsker å bli uføretrygda. Kjenner Clemet noen slike? Jeg kan ta meg sjøl som eksempel: Gjennom i hvert fall 20 år har jeg hatt så dårlig rygg at opptil flere leger har spurt om jeg ikke vil vurdere uføretrygd? Men jeg kunne da aldri tenke meg å gå på uføretrygd! Ikke så lenge jeg vitterlig kan jobbe, om jeg bare legger forholda til rette, med ståbord og dess like.

Clemets løsning på problemet? Dårligere sjukelønnsordning … Blir hun aldri lei, liksom? Hvorfor har hun, av alle, valgt seg nettopp denne favorittøvelsen – som hun må vite er en tapt sak? Veit hun virkelig ikke at ethvert angrep på sjukelønnsordninga vil være ensbetydende med generalstreik? Som vel umulig kan være til utprega fordel for næringslivet?

Det er da jeg kjenner at jeg savner Gerd Liv Valla. Ikke fordi jeg mistenker Roar Flåthen for å svikte i dette spørsmålet, men fordi Gerd Liv var så ekstremt tydelig. Hun sa det egentlig rett ut: - Jens, endrer du sjukelønnsordninga, kan du bare glemme noen hundre tusen LO-stemmer.

Jeg hadde forresten fru Valla til bords her om dagen. Tilfeldighetene ville det slik at jeg ble sittende med seks borddamer. Jeg delte fornøyelsen med Folketrygdfondets tidligere leder Tore Lindholt. Anledninga var dessverre noe så trist begravelsen til Ingjald Ørbeck Sørheim, men den ledige samtalen rundt taffelet sto i stil med den like enkle som velsmakende lapskausen vi ble servert. Tormod Hermansen holdt tale, liksom Arne Treholt, Per Egil Hegge og Peter Lindbæk gjorde. Et gravøl den dypt savnede hovedpersonen så absolutt ville visst å sette pris på. Her ville til og med Ingjald hatt trøbbel med å komme til orde!

I løpet av noen dager kom jeg faktisk i snakk med flere politikerkjendiser. På flyet til Nils Arne Eggens skandaløse show i Trondheim fikk jeg sete ved siden av Lars Peder Brekk. Han var i perlehumør, og det handla for all del ikke om at han hadde forfriska seg i anledning Stortingets åpning – Brekk skulle kjøre bil de fire timene hjem til Rørvik. Men han rakk å komme med en avsløring:

Rundt Kongens bord har de en krok som har døpt seg sjøl Balkanhjørnet; Rigmor Aasrud, Lars Peder Brekk, Hanne Bjurstrøm & Audun Lysbakken. Kvartetten leder regjeringas interne fotballtipping. Helt i front? Fru Bjurstrøm! Hun som mener at Kristin Clemet i spørsmålet om arbeidsmoral er på et ”uinteressant sidespor”. Heia, Hanne!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.