Arild Rønsen

SKRIVEMASKIN: Fortsatt det eneste gangbare i deler av helsevesenet.

- Vi er ikke på data!

”Gammeldagse disketter og skriftlige brev,” melder NRK. Det handler om helsevesenet ...

... og virkeligheten er dessverre noen steder enda mer begredelig. Her er ei historie fra virkeligheten.

Av reint geografiske årsaker, ville jeg for et halvt års tid siden bytte fastlege. Da må nødvendigvis journalen skifte arkivskap. Det å bytte fastlege viste seg å være lettere enn lettest; det var gjort i løpet av en telefon. Men å få journalen over til den nye fastlegen?

Jeg ringte min forhenværende fastlege, forklarte på høflig vis situasjonen, og at dette på ingen måte var uttrykk for at jeg var misfornøyd med tjenestene jeg (heldigvis svært sjelden) hadde nytt godt av i lang tid. Om de kunne sende journalen til min nye fastlege? Nei, ikke før de hadde en skriftlig henvendelse om saken – og det er jo både forståelig og betryggende.

- Fint, mente jeg. – Kan jeg få mailadressa deres?

Det var da det kom:

- Nei, det kan du dessverre ikke. Vi er ikke på data!

Nå trekker du kanskje den konklusjon at jeg har hatt en fastlege som både er et bittelite kontor, og som kanskje ligger avsidesliggende til? Feil. Min gamle fastlege er del av et stort helsesenter på Bryn, ti minutter med t-banen fra Oslo City!

Det kan virke som om helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har en jobb å gjøre.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.