Arild Rønsen

KVINNELANDSLAGET I HOPP: Smakløst, er bare fornavnet! Foto: Norges Skiforbund

Krig og fred og sånn

Det norske kvinnelandslaget i skihopp sponses av en krigsprofitør. Skal vi virkelig ha det sånn her i landet?

Idretten generelt, og toppidretten spesielt, er avhengig av penger. For oss som benker oss foran TV-apparatene støtt og stadig, er det derfor i alminnelighet positivt at næringslivet sponser idretten – og således bidrar til spennende kulturopplevelser for folk flest.

Men spiller det ingen rolle hvor pengene kommer fra? Makan til smakløse bilder som de Norges Skiforbund nå serverer oss, har jeg aldri sett. Kvinnelandslaget i skihopp, idet de omfavner død og fordervelse!?


LINE JAHR & ANETTE SAGEN: Hoppende i død og fordervelse. Foto: Norges Skiforbund

Anette Sagen og hennes lagkamerater sponses nå av våpenprodusenten Nammo på Raufoss. Sammen med Kongsberggruppen – et firma som gjennom våpenproduksjon i fjor tilførte hovedaksjoner Staten pene 120 millioner i overskudd – har de i løpet av det siste tiåret eksportert dødbringende last for over 17 milliarder kroner (kilde; Ny Tid/Dagsavisen).

Patetisk blir et alt for snilt begrep, når hoppsjefen forsøker å begrunne sponsinga faglig: ”Det er klart det er stort for oss å få på plass en partner på dette nivået, og som kjenner aerodynamikken på et så detaljert nivå.” Du leser riktig! Det er ikke fleip! Gjett om sivilbefolkninga i Afghanistan og Irak har fått føle hva detaljert innsikt i aerodynamikk kan bety!

Jeg veit at jeg er i mindretall, når jeg støtter den danske Fremskrittsparti-gründeren Mogens Glistrup i hans forslag om å erstatte Forsvaret med en automatisk telefonsvarer som sier ”Vi overgir oss!” på russisk og engelsk.

La nå likevel den generelle forsvarspolitiske debatt ligge i denne omgang. Men skal hoppjentene våre virkelig lønnes av blodpenger?

Anette Sagen har vist seg som ei sterk og fornuftig dame, og det er kanskje ikke å forvente at hun kal sage av den greina hun nå sitter på; hun tjener ganske sikkert ikke så fett. Men Skiforbundet? Har ikke idretten etiske retningslinjer å forholde seg til?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.