Arild Rønsen

STEFFEN IVERSEN: Jeg digger ham meningsløst. Men trener'n hans er på bærtur. Foto: rbk.no

Ned med prispotten!

Kampen om å få innpass i Champions League handler 90 prosent om penger, 10 prosent om fotball. Det er der problemet ligger. I pengegalloppen.

Handler det om misunnelse, når mange av oss inderlig ønsker at FCK slår ut Rosenborg i morgen kveld – slik Dagsavisens kommentator Reidar Sollie antyder? ”Misunnelsen er sterkt utviklet i norsk toppfotball der andres fiasko slett ikke er å forakte.”

Nei, det handler ikke om misunnelse. Det handler om retten til å kjempe med sånn noenlunde samme kampmidler. Alle – ikke minst sosialdemokraten Nils Arne Eggen – skjønner at det forrykker det som måtte være av balanse i norsk fotball, om ett lag plutselig får 110 millioner inn på konto. 110 millioner norske kroner - det er per i dag 11 Moa’er, det. Og kom ikke her å påstå at Rosenborg, om de får muligheten, ikke vil gjøre alt de kan for å støvsuge det norske markedet! Det er nok å spørre ledelsen i Tromsø, Start og Vålerenga!

Det er altså systemet jeg angriper, ikke Rosenborg som klubb. Nils Arne Eggens forakt for folk som ”ikke skjønner at det som er godt for Rosenborg er godt for norsk fotball”, gjør at jeg kjenner meg igjen i Bernt Hagtvets virkelighetsbeskrivelse: ”Eg får frysningar av å gå forbi Ullevål Stadion, tempelet for avgudsdyrkinga. Eit reint kjøpesenter – ein sarkofag over ein idrett i fritt fall.”

Når Nils Arne Eggen, pedagogen som en gang sa nei til å bli kulturminister, ikke skjønner enkel logikk – er det da rimelig å forvente at andre skal ta poenget? Jeg gjør et nytt forsøk:

Champions League - den mest attraktive fotballturneringa etter VM og EM - er Det europeiske fotballforbundets eget, helt private, produkt. Hvilke regler som gjelder i UEFAs egen turnering, er helt og holdent opptil UEFA sjøl å avgjøre. Hvem har bestemt at lagene som havner i gruppespillet skal tjene svimlende 100 millioner norske kroner? Det har UEFA gjort! Det er ikke naturgitt, slik enkelte ser ut til å mene!

Kunne ikke klubbene som kommer seg inn i gruppespillet nøyd seg med – la oss si, 10 millioner? Er det noen som i fullt alvor tror at Rosenborg, FCK og Barcelona hadde sagt nei til å delta, hvis fortjenesten bare var 1 million euro? En slik ordning ville jo løst hele problemet: Da kunne ”hele Norge” kunne heia på Rosenborg! Med trua i behold, om at neste år, neste år …. skal vi faen meg ta dem!

Og denne glassklare logikk ”skjønner” liksom ikke sosialdemokraten Eggen? Eller kommunisten Drillo? Fortell meg en bedre vits.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.