Arild Rønsen

Rosenborg for Norge?

Når det handler om RBK og Champions League, er Nils Arne Eggen en arrogant blei.

Det er sjarmerende, men selvsagt det reine koketteri, når Eggen henviser til ”dæm på VIP-tribunen” når noen vil vite hva han mener om alle penga i Champions League. Det er til å leve med. Mer alvorlig er det at han i fullt alvor mener dette, fritt sitert etter pressekonferansen:

”RBK-deltakelse i Champions League er viktigere for norsk fotball enn for Rosenborg. De som er uenig i dette, burde holde seg langt unna norske fotballbaner.”

Jeg skjelver ikke av frykt for å bli utestengt fra norske fotballarenaer, men tillater meg å stille Nils Arne Eggen noen grunngitte spørsmål.

I perioden 1995-2005 deltok RBK i Champions League 10 ganger. En fantastisk prestasjon, selvsagt – men ble norsk fotball bedre av dette? Om vi skal følge Eggens tankegang burde vel RBK-suksessen i Champions League ført til et rush av andre norske klubber inn i Europa. Kan Eggen navngi disse klubbene? (Det har vært noen gjesteopptredener, for eksempel har Molde faktisk spilt i Champions League – men det er vel lov å minne om at Lyn (!) spilte kvartfinale mot Barcelona i 1969 …?)

I det minste burde vel det norske landslaget heva seg betydelig i denne perioden, om det virkelig er slik at RBK i Champions League er ”viktigere for norsk fotball enn for Rosenborg”. Var det ikke det stikk motsatte som skjedde? Var ikke EM 2000 vår foreløpig siste visitt i et internasjonalt sluttspill, mens RBK altså holdt det gående i fem år til, og enda litt til?

Nils Arne Eggen er pedagog, og må faktisk finne seg i å svare på disse spørsmåla. Og det med noe helt annet enn asså, asså, asså - eventuelt at vedkommende som stiller dem er så idiot at han ikke burde ha tilgang til norske fotballarenaer.

Da er jeg framme ved det viktigste spørsmålet: Kunne Nils Arne Eggen tenke seg å bidra til å gjøre noe med den etter min mening skadelige virkninga av pengegalloppen i Champions League?

Mange vil mene det er umulig å gjøre noe med det faktum at penga styrer fotballen, men det er et defensivt ståsted jeg vil tro sosialdemokraten Eggen ikke deler.

Altså (eventuelt asså): Er det mulig å ordne det slik, at Champions League i første omgang handler om sportslig triumf, ikke penger i banken?

Jeg skjønner jo at dette på mange måter er to sider av samme sak, men dét er jo nettopp poenget: Må det europeiske fotballforbundet, UEFA, på død og liv bidra til å sementere maktforholda i europeisk klubbfotball? Det er jo det som skjer, når deltakerne kan sette 100 millioner NOK inn på konto – bare for å delta! Om RBK kommer til sluttspillet i år, kan de for den summen kjøpe 10 Moa’er!

Er det sunt, for ”norsk fotball”? Og ser virkelig ikke Nils Arne Eggen dette iboende problem i dagens Champions League?

Hva ville skjedd, om Rosenborg eksempelvis tjente 10 og ikke 100 millioner på å delta? Kanskje kunne billettprisene til oppgjøret mellom RBK og Real Madrid vært holdt på et litt mer folkelig nivå? Katastrofe?

Dette er et spørsmål Nils Arne Eggen og Norges Fotballforbund faktisk kan gjøre noe med. Det er UEFA som bestemmer regla for Champions League - og der er vi så vidt jeg veit medlem, med stemmerett.

Ville Champions League tapt sin glans om pengepremiene ikke var astronomiske? Svaret er nei. Ville ikke Rosenborg mer enn gjerne hatt Manchester United og BarcelonaLerkendal-visitt, om de bare ikke hadde tapt penger på det? Selvfølgelig ville RBK det!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.