Arild Rønsen

Tåkete krim

Denne romanen er en gedigen salgssuksess - i forfatternes hjemland Danmark, så vel som her i Norge. Det går smått over min forstand, men jeg har muligens en forklaring likevel.

Plotet er egentlig ganske tradisjonelt. Drap, riktignok på bortimot en hel familie, men det handler altså om å løse en drapsgåte. Men det blir raskt snart klart at Lars Kepler(pseudonym for forfatterparet Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril ikke akkurat går i den tradisjonelle politiromanens spor.

”Hypnotisøren” er heller ingen vanlig thriller. Det handler om ånd – og da faller det jo naturlig å trekke paralleller for eksempel til Tom Egelands ”Åndebrettet”.

Spennende? Tja – tidvis. Men for meg blir det for mange bokstavelig talt gåtefulle omveier. Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke er noen ekspert på pokémonkort, og når jeg samtidig nærer naturlig pessimisme overfor fenomenet hypnose – ja, da er det kanskje ikke så rart at dette ikke er boka for meg?

Kepler er forresten over middels flink til å beskrive sex. Her er opptil flere sterkt erotiske scener, og beskrivelsen blir aldri pinlig. En vanskelig øvelse, faktisk.

Hypnotisøren, legen Erik Maria Bark, er sentral figur, men den finsksvenske politimannen Joona Linna utpekes som hovedperson i den serien ”Hypnotisøren” er starten på. Her har du med andre ord mulighet til å delta fra start, i en serie du ganske sikkert vil høre og lese mye om – om enn ikke akkurat på min anbefaling. I hvert fall ikke på bakgrunn av første del.

Lars Kepler
Hypnotisøren
Cappelen Damm


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.