Arild Rønsen

Måtte AIK feie RBK ut!

I Champions League-sesongen 2010/2011, er det for meg to ting som teller. 1) At Man U vinner. 2) At Rosenborg ryker ut så fort som mulig, helst allerede mot AIK.

Dette tøvet om ”hva som tjener norsk fotball på sikt”. Lengst gikk Ronny Deila forrige uke (for øvrig en av de topptrenerne jeg liker aller best), som mener de små klubbene må innse at de på sett og vis skal fungere som farmerklubber for de største – og i første omgang Rosenborg.

Jeg veit det begynner å bli noen år siden Nils Arne Eggen proklamerte at RBK aldri ville kjøpe/stjele spillere fra sine konkurrenter her hjemme. Mye er forandra siden den tid, og Nils Arne skal ikke behøve å møte disse uttalelsene til evig tid. Men er det virkelig sant at om ”vi” gjør lokomotivet RBK enda bedre – som en slags nasjonal dugnad – så blir norsk fotball bedre? Forsøk å si noe sånt til folk som bor i Manchester, Liverpool, Barcelona eller Madrid!

Jeg mener svaret er nei. Se på damehåndballen. Blir norsk damehåndball bedre av at Larvik feier gulvet med alle sine hjemlige ”konkurrenter”? Nei. Larvik blir muligens bedre av å spille mot europeiske toppklubber hvert år. På den andre sida vil jeg tro Larvikspillerne neppe utvikler seg nevneverdig ved at de i praksis har walk over i hver serierunde her hjemme.

Jeg holder med tre fotballag, i denne rekkefølge: Vålerenga, Manchester United, Norge. Kan noen fortelle meg hvorfor i all verden jeg da skal gå rundt å ønske at Rosenborg får 100 millioner på konto? En inntekt som vil gjøre dem hakket mer utilnærmelig i Norge, og altså bli enda vanskeligere for Vålerenga å slå? Skal jeg være ”for” dette, fordi det ”tjener norsk fotball”?

Sannheten er at RBK-suksess i Champions League står i skarp motsetning til alt jeg håper på innen fotballen. Ikke fordi RBK er noe spesielt usympatisk lag – for det er de virkelig ikke. Men kort og godt fordi jeg ønsker at Vålerenga skal vinne. Og da kan jeg da for faen ikke gå rundt å heie på VIFs viktigste motstander?!


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.