Arild Rønsen

LOU REED: Godt sminka, nær transe - men er han egna for NRK P1 på morrakvisten?

Musikalsk formatering

Er transvestitt-groupie-munnsex i garderoben skreddersydd for Østlandssendingas publikum, klokka 06.00 om morgenen? Hvordan fungerer den såkalte formateringa av musikk i radio?

I forbindelse med overgangen til pensjonisttilværelsen, reiste NRK-nestor Vidar Lønn Arnesen en høyst betimelig debatt. Jeg er langt fra enig i alt han sier om savnet av ”de eldres musikk”; vi har tross alt programposter som PILS og Herreavdelingen. Men det han sier om formatering, er jeg hundre prosent enig i.

Formatering betyr at den musikalske ledelsen i kanalen bestemmer hvilke sanger som skal spilles, og hvor ofte. En artist kan bli såkalt ”A-, B- eller C-lista”. Jeg tipper eksempelvis at Lillebjørn Nilsens ”Bysommer” står på NRK P1s A-liste fra slutten av mai til slutten av august hvert år. (Og fint er det.)

Jeg våkner ofte til tonene av Østlandssendinga; en utmerka programpost som til og med evner å gjøre noe så meningsløst som traffikkmeldinger til underholdning. Men er kanalen formatert, når programlederen serverer Lou Reeds ”Walk on the Wild Side” litt over klokka 06.00?

Jeg hadde nær sagt; det blir like feil uansett. Mitt tips er at et stort flertall av de som lytter til Østlandssendinga en tidlig morgen tilhører seniorgenerasjonen. Og er dette da passende – formatert, eller ei?

Candy came from out on the Island
In the backroom she was everybody's darlin'
But she never lost her head
Even when she was giving head
She says, hey babe
Take a walk on the wild side

Jeg er ikke prippen av meg, men den eneste grunnen til at mora mi – som hører på Østlandssendinga hver morgen - ikke reagerer, er at hun ikke forstår bæret hva som synges.

Hva jeg egentlig vil fram til, er at radioen ofte oppviser et hodeløst forhold til musikken som spilles. Samme dag som Østlandssendingas plateprater Nils Johan Halvorsen trilla Lou Reed, fulgte han opp med Suzanne Vega. Hennes ”Luka” befinner seg i det absolutte elitesjiktet hva gjelder ettertenksomme, samfunnsbevisste låter – og passer det seg da, å utannonsere den med at ”dette var en sang om Luka som bodde i etasjen over”?

Det er i og for seg helt korrekt at Luka bodde i tredje etasje, men det er liksom ikke poenget med sangen … for å si det litt forsiktig.

Altså: Er det Nils Johan Halvorsen som har ekstremt dårlig vurderingsevne? Eller er det formateringsdjevelen som spiller ham et puss? For ingen mener vel på fullt alvor at ”Walk on the Wild Side” egner seg for morgenpublikumet til NRK P1?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.