Arild Rønsen

Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Vuvuzela er og blir noe herk på en fotballbane. VM i Sør-Afrika må være første og siste gang vi møter uvesenet i internasjonal sammenheng.

Jeg har trukket litt på skuldrene av folk som er ”rasende” over ”den kontinuerlige bisvermen” på tribunene. Jeg har rett og slett kobla ut lyden. Det meste her i livet er mulig, om man bare legger godvilje til. Denne holdninga har jeg inntatt av reint pragmatiske årsaker: Det er et faktum at vuvuzelaen er en del av sør-afrikansk idrettskultur – og det er selvfølgelig umulig for oss andre å endre denne kulturen i løpet av et straffespark. Noe slikt ville da også hatt et ikke ubetydelig anstrøk av gammel-kolonialistisk ”nå må dere oppføre dere”-arroganse over seg.

Mens Klassekampens utsendte VM-reporter Aslak Sira Myhre – i vuvzelarus over at Sveits slo Spania! – har bestemt seg for å lage agentur for 17. mai-tutene i Norge, har ledelsen for London-OL 2012 gjort det klinkende klart at de uopphørlig vil stoppe ethvert tilløp til bisverminvasjon allerede ved inngangsportene.

Kubjeller på håndballkamp? Har heller ingen ting der å gjøre. Liksom de enerverende trommene til Lillestrøm-supporterne ikke har noe på en fotballbane å gjøre. Hvorfor? Fordi de ødelegger den positive supporterkulturen – den som går ut på å ha best slogans og de beste sangene, den som omhandler real mannjevning på tribunene, på bare nevene, så å si. Hvem kan med sin blotte røst – i volum - konkurrere med trommegruppa i guttemusikken?

Vuvuzelaene er selvfølgelig hakket verre. De gjør det jo umulig – i hvert fall for tv-seere – å høre publikums reaksjoner på hva som skjer på banen. Den eneste gangen jeg kan huske å ha hørt et jubelbrus så langt i VM, er da Maradona utførte et elegant hælspark på sidelinja.

Fredrikstad Fotballklubb har allerede nedlagt forbud mot vuvuzela. Men forbud? Forbud lyder ikke godt i frivole supporterkretser, og VIF-Klanens talsmann Espen Knutsen gir uttrykk for et sunt syn når han sier til VG nett:

- Forbud er noe dritt, det driver ikke vi med. Om noen møter opp med en vuvuzela hos oss og dummer seg ut, vil de få klar beskjed om at slikt driver vi ikke med her.

Selv om ikke alle supporterledere er så kloke som Knutsen, og langt fra alle så disiplinert som Klanen, frykter jeg ikke at vuvuzela vil bli noe problem på norske fotballbaner. Vi har rett og slett ikke kultur for slikt, og Sira Myhres utsalg vil ganske sikkert ikke bli noe overskuddsprosjekt. Problemet ligger på det internasjonale plan; det får vi jo nå daglig demonstrert.

Det første slaget vil antageligvis stå om fire år, under VM i Brasil. Her vil det bli mye støy! Men av en helt annen art, forhåpentligvis – og jeg har definitivt ikke tenkt å gå inn for forbud mot sambatrommer!

Jeg har ikke spart ei krone siden jeg var 14 år, men 1. juli åpnes en privat konto ved navn ”Brasil 2014”. Fotball-VM i Rio de Janeiro arrangeres en gang i min levetid. Og det skal ikke forløpe uten mitt nærvær.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.