Arild Rønsen

Rødgrønt magaplask

Det er pinlig å høre på Helga Pedersen.

I går kveld var hun sjanseløs mot Erna Solberg, og årsaken er så enkel som at Erna Solberg har rett. Da ser det bare teit ut å stå der og benekte virkeligheten. I går likna Arbeiderpartiets parlamentariske leder på Komiske Ali.

Sannheten er at det heleide statsselskapet Gassnova i april 2009, i en felles rapport med Statoil, bekrefta hva Statoil hadde sagt to måneder tidligere. Innholdet var ikke til å misforstå: ”Månelandinga” ville ikke la seg realisere til avtalt tid, altså 2014. 2016/2017 ville være mer sannsynlig, også det høyst tvilsomt.

Da Stortinget behandla saken i mai samme år, holdt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fast ved at han stadig vekk hadde 2014 som mål. Ikke én gang. Opposisjonen ga ham faktisk tre sjanser til å fortelle sannheten. Men nei, Riis-Johansen grep ingen av dem.

Helga Pedersen kan fortelle at det i Gassnova/Statoil-rapporten fra 2009 het at 2014 ville bli ”krevende”, men at det først i mars i år ble ”umulig”. Av dette slutter hun at Riis-Johansen oppfylte sin opplysningsplikt overfor Stortinget i mai i fjor. Men det er jo et faktum at han allerede på det tidspunktet hadde fått faglige råd fra øverste hold om at planen høyst sannsynlig ville sprekke.

Ville det ikke da vært naturlig om olje- og energiministeren hadde sagt nettopp det; at tidsplanen ikke bare var litt i fare, men at den høyst sannsynlig var et luftslott?

Mistillitsforslaget mot Riis-Johansen blir selvfølgelig nedstemt i morgen. Et samla rød-grønt flertall vil sørge for det. Men mang en SV-representant vil gjøre det med tommel- og pekefinger for nesa.

Fredag ettermiddag er denne saken altså over i formell-parlamentarisk forstand, hvilket ikke hindrer Jens Stoltenberg i å trekke Riis-Johansen til side og si: - Terje, det er nok nå. Du blir bytta ut ved første anledning.

En umulighet? Ja – for statsministeren har bombesikkert sittet på de samme opplysningene som olje- og energiministeren. Hele tida. Poenget er dette: Om sannheten hadde kommet for dagen et halvt år før valget – ja, så ville den rødgrønne regjeringa vært fortapt. Ekkelt, men sant.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.