Arild Rønsen

JIM CARREY & EWAN McGREGOR: "I love you Phillip Morris." Går den på kino eller på schino?

Schino og schøtt?

Og nå: Språk. Spiller det noen rolle om ungdommen på Oslo øst sier schino og schøtt?

I lørdagens utgave av Dagsavisen, offer kommentatoren Hanne Mauno seg over den muntlige språkutviklinga. Hun blir nemlig ”rasende”, når hun overhører en samtale på trikken der ei jente bak henne forteller sin venninne at hun har bestemt seg for å begynne på schemi. ”Det heter kjemi,” tenker Mauno – stadig vekk ”rasende”.

Hva er dette for noe tøv? Jeg kommer til å tenke på min gamle tante, som fånyttes forsøkte å forklare sin datter at det ikke heter bannan. ”Det heter banan, Borgny.” Hun tok selvfølgelig feil. Den avlange frukten heter ikke enten banan eller bannan, den heter både banan og bannan. Begge deler er like korrekt – i muntlig form, vel å merke.

Så hva er problemet med schino og schøtt? Språkforskere jeg har snakka med mener dette bare er naturlig utvikling av språket, og jeg er enig. Om femti år eller mindre vil hovedstadsbeboere flest antageligvis stille seg uforstående til problemstillinga.

Med tanke på hvordan folk ellers i dette landet snakker, blir jo Maunos ”raseri” fullstendig koko. Hva med trønderne - som mener det å skje og det å se uttales helt likt? På radio akkurat nå snakker Venstres nyvalgte leder om ”sakern” hun skal vinne velgere på. Hva mener Mauno om dialekten på Jæren, i Setesdalen (som er fullstendig gresk) og i Vesterålen?

Dette er forresten ikke noe norsk fenomen. Har Mauno hørt Sir Alex Ferguson snakke? Eller Nelson Mandela? Ikke akkurat standard english – og da snakker vel disse herrene ”feil”, da?

Språk handler om kommunikasjon, intet annet. Om venninna skjønner hva schemi betyr, er med andre ord hensikten oppnådd.

Når Hanne Mauno får tenkt seg om, tror jeg hun er enig – slik at hun klokelig holder kjeft også neste gang hun hører noen som har valgt schemi. Mitt tips er at hun i stedet beklager overfor seg sjøl at hun på vårparten 2010 tenkte så gammaldags og reaksjonært.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.