Arild Rønsen

ULVENATT: Nei, og nei, og atter nei.

Radiofront, lissom

Jeg har nettopp tjuvlytta (helt legalt; nettradio) på fjerde og siste episode av Tom Kristensens ”Hvitvasking” på NRK radio. Glimrende. Men dette er egentlig bare et hjertesukk.

Og hjertesukket bunner seg i første omgang i TV 2 – mer bestemt om ”Ulvenatten”, en serie de har forsøkt å oppholde det norske folk med, prime time, mesteparten av påska. Makan til ræva tv! Jeg har ikke lest Tom Egelands bok ved samme navn, og selv om han ikke tilhører mitt favorittsjikt innen krimlitteraturen, nekter jeg å tro at den kan være så dårlig. Stakkars Anneke Von der Lippe… Dette kunne muligens passert som en såkalt pilot, men å slippe dette makkverket løs på folket, som en ferdig tv-serie. Nei, og nei.


HVITVASKING: Krim er best i radio.

La meg raske med meg annen elendighet, når jeg først er i gang. Idet disse linjer forfattes, går det mot slutten i en av avdeling av NRK P2s Radiofront som går under navnet Peilerne. Et slags nåtids-arkeologisk program, om jeg forstår det rett, der gullkorna kommer tett som hagl. En av deltakerne vil ha vekk teletubbies og andre typer kosedyr, den neste er opptatt av hvor det er blitt av alle nikkersene og mengden av rollerblades og seilbrett som jo fantes for bare noen år siden, mens sistemann ut bekymrer seg for hvor alle Poirot-bartene og lommeurene har tatt veien…

Det hele framføres på propert norsk der lissom og på en måte ligger tettere på hverandre enn du rekker å si gjesp i mellom dem – og der pronomenet dem, en gang for alle virker det som, har forsvunnet i det nåtids-arkeologiske språkunivers.

Hei, hvor det går – i Kringkastningen.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.