Arild Rønsen

Dagbladet - en gravleggelse

Det er ikke comme-il-faut i pressekretser å kritisere kolleger, i hvert fall ikke nære kolleger, nærmere bestemt ansatt i egen redaksjon. Slik sett kan man si Ottar Jakobsen bryter de uskrevne regler. For å si det meget forsiktig.

”Dagbladet – beretningen om et avismord” er et sammenhengende angrep på svært mange forfatteren har jobba sammen med - både som ledere og som journalistkolleger. Forfatteren var ansatt i avisa i en tiårsperiode.

Et av de styggeste utfallene kommer mot Dagbladets fotballreporter på midten av 90-tallet. Det står ikke at det er Morten Pedersen det handler om, men alle som kjøpte Dagbladet på den tida (og vi relativt få som fortsatt gjør det) veit jo at det er han som beskrives.

Pedersen omtales som lat og svært lite nyhetssøkende. Jeg kjenner meg ikke igjen i denne karakteristikken, overhodet ikke. Men betyr dette at Jakobsens bok er full av lignende ”feil”? Ikke nødvendigvis. Og i all hovedsak er ”Dagbladet – beretningen om et avismord” et meget interessant lesestykke.

Et skrekkverk for de som omtales, ja vel – og like hemningsløst som åpent subjektivt nedtegna. Men like fullt interessant. Svært interessant. Som sportskommentatoren ville ha uttrykt seg. (Men Jakobsens møter med Sir Alex Ferguson og George Best er kostelig lesning!)

Ottar Jakobsens ærend er å fortelle at Dagbladet forsvant – ja, han mener avisas historie er over and out – da avisas ledelse slutta å leite etter virkelige og viktige nyheter. Da DU-journalistikken, først og fremst under Harald Stanghelles ledelse, ble dominerende. Direkte ”nyhetsfiendtlig,” mener Jakobsen. Det toppa seg med denne forsida, og her er det sannelig ikke vanskelig å være enig med forfatteren: ”Tørk støv – og bli slankere”. Tett fulgt av stikktitlene ”Eli gikk av seg kiloene” og ”Lista som viser din forbrenning”.

Jeg antar verken redaktør eller vaktsjef ser tilbake på tirsdag 22. april 1996 som spesielt ærerik i sin karriere.

Jakobsen jobba ikke i Dagbladet under avisas nåværende redaktør, men alle de tre foregående – Stanghelle, Thor Gjermund Eriksen og Anne Aasheim, pluss kulturredaktør Hege Duckert (”personlig agenda”) – får avskjed på grått papir. Udugelige, kort og godt. Ifølge Jakobsen. Oppsummert i bokas etterord, ført i pennen av avisas mangeårige medarbeider Dag Solberg. ”På førstesiden kunne det like godt vært slått op HER BOR DU.”

Jeg har mange gode venner og kolleger i Dagbladet, folk jeg respekterer høyt som skribenter og bladsmørere. Deres gamle kollega Jakobsen har gravlagt prosjektet de er i gang med. Jeg håper han tar feil, men han har nok dessverre rett i at ledelsens de siste ti-tolv åra har satt ”verdensrekord i opplagsnedgang”.

Og ei løssalgsavis som ikke selger – den brenner det et blått lys for.

Ottar Jakobsen
Dagbladet - beretningen om et avismord
Baskerville


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.