Arild Rønsen

HKH HAAKON MAGNUS: Satt på plass, det vil si på utsida.

Haakon for næringslivet?

Kronprins Haakon trakk seg fra utvalget som skal rådgi energiminister Giske før noen hadde rukket å sammenkalle til første møte. En fornuftig avgjørelse. Men.

Det sier seg nærmest sjøl at landets tronarving ikke har noe å gjøre i et politisk utvalg av denne typen (selv om ingen vel til nå har funnet ut hva utvalget egentlig skal stelle med). Det som måtte være igjen av berettigelse for å holde seg med et kongehus, ligger jo nettopp i dette at de kongelige ikke skal spille noen politisk rolle. De er snorklippere, og slik bør det forbli.

Men hva er årsaken til at en fornuftig (og riktignok kjendiskåt) mann som Trond Giske kan komme på en så stupid tanke som å invitere HKH Kronprins Haakon Magnus inn i et utvalg sammen med kremen av kremen av norsk overklasseungdom? Svaret er så enkelt som at Kronpris Haakon mener alle de ”riktige” tingene. Han er trygt plassert på den sosialdemokratiske høyresida, og ville vært en naturlig lederkandidat om Høyre-laget til Per-Kristian Foss og Ap-laget til Jonas Gahr Støre hadde kommet på (den ikke helt utenkelige) tanken av å slå seg sammen.


TROND GISKE: Næringsminister med dårlig teft.

I framtida bør det være lov å tenke slik, før man ber det sympatiske kronprinsparet om noen som helst tjeneste: Hva om vi i neste generasjon fikk kongelige med helt ”feil” synspunkt; at vi for eksempel ble utsatt for en tronarving med åpent høyreekstreme standpunkt? Et kongsemne i aktivitet for klart rasistiske organisasjoner! Det skulle blitt baluba!

Her gjelder det altså å være prinsippfast. De kongelige må ikke blande seg inn i politikken. Og om Haakon Magnus ønsker noe annet, får han ta konsekvensen. Abdisere. Det ville vært det mest fornuftige, både for ham og for nasjonen.

Et spørsmål til slutt: Når de fleste nå synes å mene at kronprinsen gjorde klokt i å trekke seg - hvorfor mener alle det er så flott at han og mora og faren hans henger i NHOs skjørtekant når det private næringsliv skal gjøre seg fjonge for utenlandske kunder? Hvorfor setter ingen spørsmålstegn ved at konge og dronning kaster glans over Kjell Inge Røkkes industrieventyr i Kina?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.