Arild Rønsen

Van the Man i tidenes praktslag!

Det er nesten for godt til å være sant. Men det er sant: Her kommer et av pop- og rockhistorias aller største mesterverk i live-utgave. Dangerous, indeed … Men ”Astral Weeks Live” er enda bedre enn originalen!

Det er forresten på grensa til det utillatelig upresise å benevne dette som ”pop/rock”. Fordi det er så mye mer. ”Astral Weeks” var det andre albumet i Fet.Van Morrisons utrolige diskografi, og kom til å bestemme det meste, etter at det om ut i 1968.

Musikken er en usannsynlig elegant blanding av pop, soul, rock, og gospel. På scenen er orkesteret utvida til et slags storband i pop-format. Fiolin, saksofon, fløyte, trompet – med verdens tighteste pop/rock-komp i bunnen. Og på toppen; Stemmen. Roy Orbison fikk i sin tid tilnavnet The Voice. Fortjent nok, men Van Morrison kunne gjerne ha tatt steget opp på pallen sammen med ham. Og aldri har Van the Man sunget bedre enn han gjorde på The Hollywood Bowl i fjor!

Noen vil mene at Van Morrison spiller samme sang hele tida, og han er virkelig verdensmester i å få mye ut av to akkorder, nærmest i timevis. Men påstanden er likevel like intelligent som må mene at ”om du har sett en pupp, har du sett alle”. Det er vitterlig ikke sånn, og Van Morrison spiller uomtvistelig ikke samme sang om og om igjen!


1968-coveret.

Han spiller alle låtene fra originalinnspillinga, men gjør visse endringer underveis hva rekkefølge angår. Dette, vil jeg tro, for å få det hele til å skli optimalt på scenen. I samme øyemed krydrer han med sanger fra nyere tid.

Konferansieren gjør det så enkelt som mulig: ”Ladies and gentlemen. We present to you: Astral Weeks.” Du burde la deg inspirere. Nå stikker du innom den første platebutikken som måtte ligge i din vei, og gjør deg sjøl en tjeneste du i sin tid vil komme til å takke undertegnede for.

Let me present to you: ”Astral Weeks”.

Van Morrison
Astral Weeks - Live at the Hollywood Bowl
Lion Records/EMI


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.