Arild Rønsen

TORBJØRN RØE ISAKSEN: På jordet.

Ord for dagen (26.02.10): Sjukmelding og hijab

Det handler mye om individuell frihet, eller hva Torbjørn Røe Isaksen?

Jeg har vanligvis sansen for den tidligere Unge Høyre-lederens utspill. Han er et friskt pust i politikken. Men i debatten om sjukelønnsordninga er han fullstendig på villspor. Han tør ikke si det høyt, men hver gang han uttaler seg, ligger det mellom linjene: ”Jeg vil ha karensdager!”

Men han tør faktisk si at han ønsker seg den svenske modellen med normert sjukmelding. Det betyr at alle med samme diagnose får like lang sjukmelding. Influensa = 10 dager, for eksempel. Migrene? Musearm? Lumbago? Håndleddsbrudd? Halsbetennelse? Hva om man rett og slett er for sliten til å gå på jobb? Varer den lidelsen like mange dager for alle?

Det uforståelige er jo at utspillet kommer fra nettopp Røe Isaksen. Er ikke ”frihet for den enkelte” nettopp et av Høyres mest brukte slagord? Er det frihet for individet, å bli putta inn i et ferdig oppsatt sjuke-skjema? Må ikke dette være opp til lege og pasient?

Jeg har i dag også ei melding til alle som frykter islams inntog i vestlig kultur: Da Janet Jackson, velkalkulert nok, viste den ene puppen i ett sekund under Superbowl-finalen i 2005, kom det inn registrerte klager fra 542.000 amerikanere! Nå er rettssaken påbegynt, den som er igangsatt fordi noen syns 3 millioner i bot var alt for lite for TV-selskapet!

Kanskje er en uskyldig hijab å foretrekke - framfor innflytelsen fra (i all hovedsak) hvite, kristne fundamentalister?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.