Arild Rønsen

"Homofile fortjener å bli steinet til døde." Tegning: "M"/Klassekampen

Mohammad på Statens Lånekasse?

Er Mohyeldeen Mohammads studier ved universitetet i Saudi-Arabia finansiert av Statens Lånekasse? Mye tyder på det.

12. februar holdt Mohyeldeen Mohammad appell under demonstrasjonen mot :Dagbladet. Demonstrasjonen ble i gangsatt med utgangspunkt i at Dagbladet hadde publisert en karikaturtegning der Profeten Muhammed ble framstilt som gris. Appellanten Mohammad advarte bl.a. mot ”et 11. september på norsk jord”.

I et intervju med Klassekampen et par dager seinere, forsvarer Mohammad at homofile steines til døde, og mener slik praksis var i tråd med islam. ”Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion.” Han legger til at ”demokratiet har ingen plass i islam”.

Mohyeldeen Mohammad har ett semester bak seg ved universitetet i Medina, der han studerer sharia-lovgivning. Søndag returnerte han til sine studier i Medina, en by som for muslimer hellig.

Hvem finansierer Mohammads studier? Sannsynligvis – den norske staten.

For å få dine studier i utlandet lånefinansiert, må du ved siden av å være norsk statsborger (det er Mohammad) - ha oppnådd hva Statens Lånekasse kaller ”generell studiekompetanse”. I praksis: ”Den vanligste måten å oppnå generell studiekompetanse på er gjennom bestått treårig videregående opplæring.” En slik opplæring må det være lov å anta IT-konsulenten fra Larvik har bak seg.

For å få utdanning i land utafor Norden, sier reglene at du må ”ha bodd i Norge i en sammenhengende periode på minst to år i løpet av de siste fem årene før utdanningen starter”. Dette er også et krav Mohammad åpenbart tilfredsstiller.

Hva studieplassen angår, heter det i reglementet: ”Du må ha fått endelig opptaksbevis, det vil si et opptaksbevis uten betingelser. Lærestedet og utdanningen må være offentlig godkjent i studielandet. I tillegg må du være på lærestedet og kunne følge undervisningen.” Også disse kriteriene ser Mohammad ut til å matche med den største selvfølgelighet.

Så da gjenstår spørsmålet: Mohyeldeen Mohammad, en norsk statsborger som mener at a) homofile bør steines til døde, b) at Koranen strider mot demokrati, og c) at et 11. september-angrep vil kvalifisere ham til ”martyrdød” – studerer denne mannen virkelig religiøs juss, ved hjelp av den norske Statens Lånekasse for utdanning?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.