Arild Rønsen

Baklengs - lukt inn i framtida

Med ståsted i henholdsvis Supersilent, Big Bang og Shining er Elephant9 (ved siden av Jaga Jazzist) det nærmeste man kommer ”supergruppe” her til lands for tida. Men det er ikke derfor jeg tenker på The Nice, Emerson, Lake & Palmer – og framfor alt Hennie Onstad-senteret, tidlig 70-tall!

Elephant9 spiller akkurat sånn som de aller beste jazzrock-artistene gjorde for snart førti år siden. Men bør det fortsatt karakteriseres som progressiv musikk? Etter min oppfatning? Ja!

Denne utlegninga roper på en forklaring, og vi går først til definisjonen av sjanger. Jazzrock kan jo være så mangt. I hovedsak snakker vi to retninger – den som på den ene sida ble definert av Chicago og Blood, Sweat & Tears, og den som på den andre ble fronta av Weather Report, Miles Davis og Mahavishnu Orchestra.

Elephant9 er så avgjort i familie med jazzfolket i denne sammenheng. Her fins ikke ett skjæringspunkt med Chicago – i hvert fall ikke etter at bandet, i musikalsk forstand, gikk i oppløsning etter at gitaristen og vokalisten Terry Kath fant det for godt å leke seg med russisk rulett i det skjebnens år 1976.

Men altså, fortsatt progressivt? Nemlig. Dels fordi musikken er konstant innovativ, dels fordi det ikke er mange som spiller sånn lenger! Det blir litt sånn som med ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, ”Exile on Main St.” og ”Pet Sounds” – verken The Beatles, The Rolling Stones eller The Beach Boys ville vel vært direkte umoderne, om de hadde kommet opp med disse platene i dag?

De hamrer løs alt hva de er gode for, alle tre (Ståle Storløkken; keyboards – Nikolai Hængsle Eilertsen; bass – Torstein Lofthus; trommer) – slik at resultatet blir jazz & rock, i den aller skjønneste forening. Jazz; i betydning (relativt) fri improvisasjon. Rock; i betydning beat (selv om ikke på langt nær alt går i streit 4/4).

”Walk the Nile” må nødvendigvis spilles høyt. For deg som bor i blokk, anbefaler jeg således at du inviterer naboene til premiere-lytting. Bedre det, enn at du risikerer å irritere dem – men framfor alt i fare for at de skulle få et helt feilaktig bilde gjennom dårlig isolerte vegger.

Elephant9
Walk the Nile
Rune Grammofon/Grappa


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.