Arild Rønsen

Storslagent, Motorpsycho

Motorpsycho låter som seg sjøl – og dermed sånn som bare dette bandet låter. Paradoksalt nok innebærer dette at de som vanlig er uforutsigbare. Og de har dekning for tittelen. Dette er heavy metal, på motorpsychisk.

I løpet av de siste tre ukene må jeg ha hørt dette albumet 50 ganger. Resultatet er at jeg ikke greier å skille låtene fra hverandre. For meg er ikke ”Heavy Metal Fruit” seks sanger som kommer etter hverandre, men ei sammenhengende reise i Motorspychos tilsynelatende uendelige univers.

Det er nok også litt av hensikten, all den stund de velger å avslutte med en drøyt 20 minutter lang komposisjon, intet mindre. Skal vi tro hva vokalist og bassist Bent Sæther sier til Jazznytt, kan det ha sammenheng med at han alltid tenker ”LP-sider” – og der var (og er!) det som kjent ikke plass til særlig mer enn 20 minutter musikk.

Sæther og Hans Magnus ”Snah” Ryan (gitar) har vært kjernen i Motorspycho siden starten i 1989. De to siste åra har trommeslageren Kenneth Kapstad komplettert, slik at de i dag framstår som en trio mer samspilt enn noensinne. De er i stand til å gjøre så mye forskjellig, disse fantastiske tre!

Utover at dette er heavy metal og symfonisk rock i den aller skjønneste forening, unnlater jeg å gi dere noen musikalske referanser – forsøk på noe slikt kan lette føre helt galt av sted. Det vesentlige er at ”Heavy Metal Fruit” er hel ved fra start til mål - et storslagent produkt, på alle vis. Men det må være lov å utpeke et absolutt høydepunkt:

”X-3 (Knuckleheads In Space)” er høyenergirock i et (hovedsakelig) streit taktmønster til Motorpsycho å være, før de etter fem minutter lander i en rein fantasioppvisning av jazz/rock, der de får følge av trompeteren Mathias Eick. Dette er det uten sammenlikning cooleste stykke musikk jeg har hørt på denne sida av … ja, du kan velge mellom Led Zeppelins ”Whole Lotta Love”, Miles Davis’ ”In a Silent Way”, og Nils Petter Molværs ”Khmer”.

Legg til at Bent Sæther i mangedobla utgave synger som et Genesis eller et 10CC på sitt beste, så skjønner du tegninga. Dette er bare fint!

Motorpsycho
Heavy Metal Fruit
Rune Grammofon


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.