Arild Rønsen

GAAHL GORGOROTH: Utfordrer, ved å støtte kirkebrenning.

Bør Gaahl få sparken?

Bør den som offentlig gir sin støtte til kirkebrenning få sparken på jobben?

Du syns spørsmålet muligens er noe sært, men faktum er at det er dagsaktuelt. I Europas for øyeblikket mest luftforurensa by, Bergen.

Kristian Eivind Espedahl, bedre kjent som Gaahl i black metalbandet Gorgoroth, er engasjert i en forestilling som skal opp på Den Nasjonale Scene i Bergen i forbindelse med Festspillene i mai, og det er i et intervju med Bergens Tidende at Gaahl tar til orde for at kirkebrenning er en glup idé.

De fleste av oss kan vel ganske fort bli enig om at det å brenne kirker ganske så opplagt ikke er noen glup idé. Man behøver ikke være biskop for å ta avstand fra tanken om å sette fyr på bygninger reist for å være egna til kristen forkynnelse.

Men har dette likevel med ytringsfrihet å gjøre? Etter min oppfatning – ja. Spørsmålet er så enkelt som så: Bør det være forbudt å støtte forbudte handlinger? Skal en som i Robin Hoods ånd, verbale vendinger, støtter bankran miste jobben sin? Bør folk som tar til orde for væpna revolusjon – som vel er forbudt? – bli utsatt for yrkesforbud?

Jeg stiller med dette ikke spørsmålstegn ved om det skal være straffritt å sette fyr på kirker, heller ikke om det fortsatt børe være forbundet med straff å rane banker – liksom jeg tar for gitt at den som virkelig begynner å skyte rundt seg i anledning en sosialistisk revolusjon sikkert vil bli forsøkt arrestert.

Men Gaahl har jo ikke brent kirker. Han har bare sagt at han har sans for folk som står bak denne typen ugjerninger. Når biskopen i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener Gaahl må sparkes ut av sin rolle, mener jeg teatersjef Bjarte Hjelmeland gjør helt rett når han mener en teatersjef ikke har noen rett til å nekte sine skuespillere å ytre seg.

Atskillig mer i etisk gråsone befant vel Gatas Parlament seg, da de oppretta nettsida killhim.nu – der de utlovte dusør til den leiemorderen som greide å ta livet av USAs forrige president, George W. Bush. Når den saken ikke førte til at Parlamentet for eksempel ble svartelista i NRK, kan Gaahl umulig få sparken for å støtte noe så hinsides dumt som å brenne kirker.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.