Arild Rønsen

Jaglands klima

Jaglands betingelser som generalsekretær i Europarådet kommer ikke som noen bombe. Men presumptivt nøkterne politikeres nærmest ufattelige evne til ikke å forstå verden rundt seg – den er egna til å overraske.

Jaglands betingelser som generalsekretær i Europarådet kommer ikke som noen bombe. Men presumptivt nøkterne politikeres nærmest ufattelige evne til ikke å forstå verden rundt seg – den er egna til å overraske.

Den avgåtte stortingspresidenten har altså fri bil, fri bolig, fire gratis tjenere – i tillegg til 2,2 millioner norske kroner. Skattefritt. Når NRK møter ham på Gardermoen i sakens anledning, kan mannen fortelle at han faktisk er nødt til å betale sin egen sjukeforsikring på ”mellom 15.000 og 20.000 i måneden”.

Og det er her det svikter. Av en nettolønn på 180.000 i måneden, må han altså ut med hele 15.000 til sjukekassa. Huffamei. Han kunne for eksempel svart noe sånt som dette:

- Jeg er enig i at ordninga er urimelig, men husk at jeg har vært ansatt i stillinga i bare to måneder. Inntil videre må jeg derfor følge gjeldende praksis, men jeg lover å ta dette opp så fort råd er.

Case closed. Ryddig opptreden fra en mann vi alle trodde nettopp var ryddig. I stedet gir han seg til å forsvare galskapen. Jeg trodde først han rett og slett ikke var klar over at han verken skulle skatte til Frankrike eller Norge. Men den forklaringa blir ikke særlig troverdig – ikke så lenge han jo har sjekka opp dette med privat sjukeforsikring.

Enda verre blir det når han påberoper seg at han i sin nye jobb ikke tjener opp poeng i Folketrygden. I et voksenliv som statsminister, utenriksminister, stortingsrepresentant og stortingspresident har han for lengst opparbeida seg 100 prosent pensjonsytelser fra Folketrygden – på det høyeste nivå Staten tillater. Thorbjørn Jagland behøver ikke jobbe en time mer i sitt liv for å kunne motta en pensjon folk flest bare kan drømme om.

Det er da folk flest blir sittende igjen med inntrykk av en politiker som driver lurendreieri. Og det er dette som overrasker meg: Trodde virkelig Jagland at norsk presse ikke ville oppdage saken? Feil. Eller trodde han virkelig at om søkelyset ble satt på den – ja, så ville folk tenke at ”skitt au, det er sånn reglementet er”? Dobbeltfeil.


Statssekrtær Lahnstein.
(Foto: Svein Erik Dahl/Samfoto)

Til slutt i dag, et hjertesukk om klimaet. Jeg begynner å bli drittlei, ikke minst fordi argumenter kastes ut i hytt og pine – uten tanke på saklig/faktabasert innhold. Dagens eksempel: Statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet uttaler til NRK at ”om dobbelt så mange mennesker sykler til og fra jobb, vil klimavinningene være i størrelse med bygging av høyhastighetsbane”.

Hvordan veit han det? Høyhastighetsbane – fra hvilken by til hvilken by? Forutsetter det at vi får lyntog som kan kjøre til og fra Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, og Trondheim? Kanskje helt til Bodø? Eller kanskje bare Oslo – Bergen? Hvor mange passasjerer vil sitte på toget? Og hvor mange av dem har valgt toget i stedet for bilen eller flyet?

Dette er spørsmål Lahnstein hundre prosent sikkert ikke kan gjøre rede for. Han har bare kasta ut et tall. Og NRK lar ham dessverre gå fri.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.