Arild Rønsen

Godt betalt aktivisme!

1,2 million i lønn? I Bellona? Det er noe som heter TTT – Ting Tar Tid – og det har vitterlig gått noen år siden Frederic Hauge stifta Bellona i 1986. Men lønnsstigen har vært temmelig bratt!

Thorbjørn Berntsen slenger med leppa i dag, og stiller spørsmålstegn ved hvor uavhengig stiftelser som Bellona kan være – all den tid de sponses av miljøverstinger som flyplasser, bilfirmaer og oljeselskap. Jeg støtter Berntsen – there is really no such thing as a free lunch. Men nå er jeg ute i annet ærend.

NRK 1 sa det i går, og NRK P2 sa det i dag morges, at Frederic Hauge hever 1,2 millioner i året for å lede Bellona. Siden Hauge sjøl var til stede begge ganger, og ikke tok til motmæle, får vi tro påstanden er sann. Utrolig nok.

Mange har nok det bildet jeg har av Hauge på netthinna – miljøaktivisten i kjeledress eller islender, i aksjon, gjerne oppe i ei lyktestolpe eller ute på friskt hav. Det skal ikke være forbudt å endre dagligantrekk til dress, men det må jo ha skjedd noe med adskillig viktigere vaner i Bellona. 1,2 mill? Dobbelt så mye som stortingsrepresentantene, og mer enn statsministeren?

Sponsinga fra Statoil, BMW Norge og Avinor gjør med andre ord Frederic Hauge til millionær. Og så skal vi tro på hva han har å si om disse firmaene? Nope. Sitter han ikke forresten også med ledervervet i et slags miljøforum i EU? Og i Brussel holder man seg vel ikke med dugnadsmedarbeidere som ikke får lønn for strevet?

Jeg har ikke kapasitet til å grave i dette, men om jeg hadde bestemt noe i Dagens Næringsliv, ville jeg så avgjort satt en av mine skribenter til å rote i Frederic Hauges økonomi. Mannen er sikkert på reise halve året, og den som er på tur i bedriftens regi taper i hvert fall ikke på det. Noen vinner mer enn andre, for eksempel i form av å ta ut full diett samtidig som alle måltider i praksis er sponsa. Hvordan Hauge opptrer i sakens anledning, har jeg ingen formening om.

Men 1,2 mill i lønn, kombinert med ledervervet i Brussel, og … Vel, det kan fort vise seg å bli lønnsomt å være ”miljøaktivist”!

Hvorfor ingen snakker høyt om dette? Her er et mulig svar: Sjefene hans i Statoil og Avinor tjener enda mer – og kommentatoravdelinga i VG og Dagbladet ligger kanskje ikke så langt etter? Det er ikke veldig enkelt å spørre Frederic Hauge hvorfor han mottar skammelig høy lønn, hvis man samtidig kan forvente at Hauge snur seg og spør:

- Unnskyld, men hvor mye tjener du?

For egen del, er jeg i ferd med å få praksisen til ”miljøaktivistene” på businessclass langt opp i halsen.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.