Arild Rønsen

En sliten frakk

Kan Oslo øst likevel få beholde Munchmuseet? Egentlig trudde jeg løpet var kjørt, all den stund hele kunsteliten – fra Klassekampen til Morgenbladet til kunsthandlerne på Oslo vest og tilbake igjen – har slått seg sammen i uskjønn forening om at Oslo øst ikke fortjener Edvard Munch. Men så kommer han, den tidligere sjefen for det hemmelige politiet. Velkommen til oss på østkanten, Jørn Holme!


Her forleden ble det lagt ut ei underskriftsliste på min lokale pub. ”Bevar Munchmuseet på Tøyen” sto det øverst på arket, og aldri har jeg sett ei liste av denne typen raskere bli fylt på både for- og baksida.

Det fins nemlig ingen gode grunner til å gjøre Munchmuseet til Operaens nabo. Munchs verker trenger et nytt og flottere bygg – ja vel. Men hvorfor ikke bygge det der det allerede ligger? Det er jo bare tull, dette med at ”det er jo så langt for turistene”. To stasjoner med T-banen – er det langt? Hvor langt er det fra Greenwich Village til Central Park? Har ingen turister vært både i Chinatown og oppe i 125. gate?

Riksantikvar Holmes viktigste argument er at det nye veldig høye (14 etasjer!) museet i Bjørvika vil sperre utsikten mellom Middelalderbyen og Christiania, altså i retning Akershus festning. ”Tusen års dimensjon fortapes,” slår riksantikvaren fast. Kan noen vennligst lytte til denne kloke mannen?

Tøyen, der museet i dag ligger, spiller det faktisk ingen rolle om huset blir høyt; det vil i så fall rage høyt sammen med blokkene på Enerhaugen – og her på Oslo øst er vi vant til å se på blokker. Jeg vil faktisk gå så langt som til å si at vi liker å se på blokker. Der inne bor det nemlig folk. Helt vanlige folk. Sånne som du og jeg.

Har EU noe i dette bildet å gjøre? Ja, selv om EU dessverre ligger et stykke unna både Bjørvika og Tøyen. Under tittelen ”Mytespredning på Stortinget”(Klassekampen, 26. november), dokumenterer Heming Olaussen at Norge betaler mindre til det europeiske fellesskapet enn hva England gjør, per capita. Innlegget er retta mot de som mener at ”vi betaler like mye, selv om vi ikke er medlem”. Men – forutsatt at Nei til EU-lederen har rett – er jo dette nok et argument for å melde Norge inn i EU!

Hva burde være ”Norges posisjon” i internasjonale fora? Mitt standpunkt, som sosialist, er at Norges posisjon burde være den fattige verdens posisjon. Etter mitt syn, burde vi gi bort i hvert fall halvparten av våre oljeinntekter. Hvert år. Til gode formål. For å utrydde malaria. For å gi folk over hele kloden tilgang på reint vann, både til å drikke og dusje seg i. For å gjøre sult til et ukjent begrep; har du tenkt på hvordan det må føles å være sulten, uten å kunne gjøre noe med det?

Med dette ønsker jeg alt folket ei god helg. Flere burde tenke som mora mi. I går forlangte hun at jeg skulle stille opp hos Dressmann, i anledning ny frakk – helt uten annen foranledning enn at hun, av visuell erfaring, syntes jeg burde ha et nytt plagg av det slaget. Alt var på hennes regning.

Om mora mi hadde fått styre Norge, ville vi vært fattigere på penger. Men vi ville vært mye rikere på kjærlighet – og kom ikke her og spør om hva som er viktigst.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.