Arild Rønsen

Polis, polis, potatismos!

Noen som husker Sjöwall & Wahlös ”Polis, polis, potatismos” - uforglemmelig gjenfortalt i TV-serien om Beck? Jeg kommer til å tenke på dem, idet jeg mottar nyheten om at det norske politiet fortsatt bruker telefax for å sende ut alarmmeldinger! På vegne av vanvittig mange: Det er alarm!

Det svenske forfatterparet Sjöwall & Wahlö var eksperter i å henge ut de skikkelig dårlige politifolka; de som for eksempel gikk glipp av morderen fordi de absolutt måtte ha seg en korv med potatismos på veien. I mine ører låter det like åndsforlatt at politiet i 2009 bruker telefax. Jeg trudde egentlig at slike maskiner var noe som for lengst tilhørte fortida. Men politiet bruker dem altså fortsatt. Ikke bare det: De bruker dem når det haster som mest! Når det neste NOKAS-ranet inntreffer, skal vårt politikorps varsles via telefax!

Sjefen for skandalen, Erling Fosse i Politidirektoratet, sier til NRK at det har med penger å gjøre; at de ikke har funnet en løsning som er økonomisk forsvarlig. Hallo? Svensk politi – de med potatismosen – har sendt alarmmeldinger digitalt i nesten 30 år!

Det kan godt hende politiet trenger noen spesielt sikre ”systemer”, men ærlig talt: SMS og e-post må da være langt å foretrekke – framfor telefax? Det er til og med gratis! (For det er vel lov å forutsette at politiet er på nett?) Og det er gjort i løpet av ett tastetrykk!

Jeg syns jeg ser den tjenestemannen som, idet Mullah Krekar har forskansa seg med et kobbel tungt bevæpna kurdere i en gisselaksjon på Grønland – han som da skal vente på at telefax-maskinen skal funke…

Og når vi først er i det polisiære hjørnet, stusser jeg over at sex-kjøp i Bergen og Stavanger bøtelegges med 10.000 NOK, mens forbrytelsen i hovedstaden stipuleres til 25.000. Er det ikke noe som heter Norges Lover? Koster det virkelig mindre å råkjøre i Bergen enn i Oslo?

Helt til slutt, om straff og sånt. Da TV 2 i morges kunne melde at opp mot 90 prosent av kvinnene som bor på krisesenter er utlendinger, venta jeg meg å se fråden på landets kjipeste mann, Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen. Men Per-Willy uteblei. Hvorfor? Jeg skjønte det da jeg så innslaget om igjen. Det viste seg jo at de forslåtte kvinnene ganske riktig var av utenlandsk herkomst - mens mennene som banker dem inn på krisesenteret? De er, i all hovedsak, etniske nordmenn.

Og da blir det jo ingen sak for Per-Willy.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.