Arild Rønsen

Wah-wah!

Man blir ikke lasta inn i bandet til Miles Davis for ingenting. Han er en skikkelig gitarhero – og han får lov til å være det.

På 70-tallet var han med på å grunnlegge fusionbandet Yellowjackets, og han har George Harrison og Jimmy Witherspoon på CV’en sin – et dokument som altså også inkluderer en turné med selveste Miles Davis i 1986.

Her er han i et live-opptak fra San Francisco, med sin fantastiske kvartett: Neal Evans (Hammond B-3), Travis Carlton (bass), Toss Panos (trommer). Men først og sist, og alltid i sentrum: Robben Ford, på vokal og gitar.

De spiller blues, men ikke i tradisjonell forstand. Tenk mer i retning The Jimi Hendrix Experience eller Living Colour. Robben Ford synger ikke like tøft som Hendrix, men på gitar er han faktisk ikke langt unna! Han elsker wah-wah-effekten – og slikt kan jo være enerverende, men i tilfellet Robben Ford er det motsatt. Det låter helt vidunderlig!

Alt står støtt som fjell. Organisten spiller ikke bass (som Ray Manzarek i The Doors), men benytter sitt B-3 (for et instrument!) som et hvilket som helst annet keyboard.

Kompet tilsier at dette bør kategoriseres som rock & blues. Men hvor lang er veien til jazzen – når man improviserer slik (nesten) bare Robben Ford kan?

Robben Ford
Soul on Ten
Concord/Universal


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.