Arild Rønsen

MINI: På tynn is.

Livsstil, liksom?

TV 2s behandling av Trond Sollied er allerede en av de største skampletter i norsk sportsjournalistikk – selv om bransjen egentlig får som fortjent. Det er nemlig ingen yrkesgruppe som til de grader er skjerma for å bli gått etter i sømmene som nettopp sportskommentatorene – i særdeleshet fotballkommentatorene. Det som blir sagt og skrevet søndag har som regel ingen relevans mandag, med den følge at uttrykket ”ekspertpanel” i fotballsammenheng har blitt en vits; hvem av ekspertene var det som tippa at Odd Grenland skulle kjempe om medaljer i år?

Men det å tippe feil resultat – det gjør jo alle vi som forhåndstipper på puben også – blir for en bagatell å regne, målt mot TV 2-sportens famøse omtale av Trond Sollied. Jeg så ikke tv-innslaget, men leste tekst-tv sammen med Vålerengas manager morgenen etter. Med TV 2 som kilde, sto det: ”Trond Sollied har en livsstil som dessverre ikke er forenlig med å lede landslaget.”

Martin Andresen forlot garderoben hoderystende: - Hva skal folk tro? Surrer han med smågutter? Banker’n kona si? Har han blitt narkoman?

Det var Mini som lot uttalelsen falle, men i gårsdagens VG medgir fotballsjef Vegard Jansen Hagen at ”vi hadde lange diskusjoner innad i TV 2 på hva vi skulle si … Vi endte opp med ordet ’livsstil’”.

Det er da vi har kommet til dette med fra vondt til verre, for hør hvordan ordene faller, når Mini skal forklare sannheten om karakterdrapet: ”Det hørtes ut som det er min mening at Sollied har en livsstil som ikke passer for en landslagssjef i Norge. Og det beklager jeg. Dette er noe TV 2 vet at NFF mener, det er ikke min mening om Sollied.”

Som feriebiskop Fjertnes sa det, når noen hadde avlagt bevingede ord: - Skal vi ta gjenta det sammen, dere? For det syns jeg var så godt sagt!

For dette er jo helt spinnvilt. En sak er at TV 2 i sin tid betalte en milliard for fotballrettighetene, men når ble det TV 2-kommentatorenes oppgave å tale på vegne av Fotballforbundet? En slik praksis er da også fotballforbundets generalsekretær Erik Loe fremmed: ”Det er ikke vi som mener dette, det er Mini. Og da får han stå for det også.”

For oss på sidelinja er det strengt tatt ikke så overraskende at Mini kunne finne på å si noe sånt; rollen hans er jo nettopp å være sleivkjefta. Det er når kanalsjefen forteller oss at det hele bygger på en redaksjonell vurdering ”etter lange diskusjoner” … Det er da ... Det er da det hele blir komplett uforståelig. Der den gjennomsnittlige TV-seer måtte sitte igjen som et stort spørsmålstegn og lure på hva som egentlig nettopp hadde blitt sagt – der var det altså ingen bjeller som ringte i TV 2-sporten, i etterkant av ”langvarige diskusjoner”? Som det heter i TV 2s egenreklame: ”Du tror det ikke før du får se det!”


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.