Arild Rønsen

Hva føler du nå?

Stig Inge Bjørnebye ble sjuk av å være stjerne. Dermed kan ei lita flis av ei bok vise seg å være en av bokhøstens viktigste utgivelser. Han skriver ikke som en Saabye-Christensen, men ex-fotballproffen har vesentlige ting på hjertet. ”Løsrivelse” bør bli obligatorisk lesing for alle som har lyst til å bli noe stort her i verden; popmusiker, fotballproff, skuespiller, toppolitiker.

For fant Stig Inge Bjørnebye lykken, da han sto der og skulle velge i et skap fullt av Gucci- og Prada-dresser, men ikke fant den han ville ha akkurat den kvelden, og derfor gikk ut og kjøpte seg en ny? Nei, han gjorde ikke det. Tvert i mot. Han ble kvalm – av omgivelsene, og ikke minst av seg sjøl.

Hvorfor skulle han, av alle, få alt han pekte på tilnærma gratis? Han, som tjente like mye på ei uke som de fleste han møtte tjente på et helt år eller verre enn som så? Han forteller at han måtte opp på hotellrommet og grine, da ei jente i familien lurte på hvor mye hun ”skyldte” – da Stig Inge hadde lagt ut for en brus til en nevø. Mens jeg begynte å grine, over beretninga om den lille gutten som hadde fått London-tur av pappa, og som plutselig befant seg i samme hotellobby som Bjørnebye. Så turte han ikke å gå bort med autografboka si. Men Stig Inge var drittlei av free drinks-selskapet han befant seg i, og ropte til seg pjokken for å spørre hva han ville: ”Kan du hjelpe meg å få autografen til John Barnes?”

Bjørnebye har skrevet ei bok om ydmykhet; om å vite hvor man kommer fra, og hvor man vil her i livet. Hør hvordan han fikk stoppa kjeften på en av journalistene som hadde drevet heksejakt på ham i ukevis mens han var trener for Start – og til slutt kom til å lykkes, i form av at Bjørnebye ikke lenger sto på lønningslista til sørlandsklubben: ”Hva føler du nå?” spurte han som hadde fått sparken. Da sa det bare klikk i telefonen.

PS. Fotball er ikke viktig i denne boka! Mannen som i et tiår var Norges viktigste angrepsvåpen, han som serverte Flopasningen – han nevner ikke fenomenet med et ord.

STIG INGE BJØRNEBYE
Løsrivelse
Aschehoug


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.