Arild Rønsen

Pop - slik ingen andre kan det

Det er ikke tilfeldig at Madonnas ultimate kolleksjon (tror jeg har noe lignende fra før, når jeg tenker meg om?) starter med et Abba-riff. Hun har nøyaktig den samme teften som Ulvaeus og Andersson i Abba. Pure pop. Og bedre blir det ikke.

Kvintessensen av Madonna er at hun alltid er så innihelvete relevant. I fjor hadde jeg gleden av å oversette biografien hennes bror og mangeårige samarbeidspartner har skrevet om henne, og det må være klart – denne dama har sine sider. Men som popikon er hun etter hvert blitt bortimot uovertruffen. Madonna bare har det.

Tro meg: ”Madonna Celebration – The Video Collection” inneholder 47 låter/videoer – og det blir aldri kjedelig! Den doble CD’en som gis ut parallelt byr på et til dels annet låtutvalg, men er – som du vel skjønner – like motbydelig fin.

Kan hun danse? Njaa; hun er jo utdanna i faget – men ville neppe kommet unna med det på en Fame-auditon, om det ikke var for alt dette andre. Hun er bare, kort sagt, helt pop. Det faktum at dette ikke stemmer overens med hennes live-opptredener, er en helt annen historie. ”Like a Virgin” på video er bare helt & totalt & fullstendig uimotståelig. Som en av regissørene sier i forkant av ”Material Girl”:

- She could be a star!

Om hun kunne! Mesteverket heter fortsatt ”Like a Prayer” - Madonnas svar på Michael Jacksons ”Thriller”. Og du har helt sikkert sett ”Vogue”. Det er da vi snakker pop-kunst. I svart/hvitt. It don’t matter, if you’re black or white. Madonna har stil – det er der det ligger. Hun er så gjennomført cool.

Hvis denne pakka samla sett går under hammeren for under 10.000 kroner, er det å betrakte som røverkjøp.

MADONNA
”Celebration – The Video Collection/The Ultimate Hits Collection”
Warner


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.