Arild Rønsen

Mahavishnufeber - snart 40 år etter

Dette er ikke så mye en utgivelse for rockerne i McLaughlins fanklubb. Men veldig mye for alle som liker glitrende jazzmusikk.

Det er i ferd med å utvikle seg en rein industri rundt The Mahavishnu Orchestra. Med sterkt varierende besetning, eksisterte bandet i praksis bare i perioden 1971-75 (et mislykka 1984-album unntatt). Sentral figur hele veien: Den britiske gitaristen John McLaughlin, som kom fra et lengre samarbeid med Miles Davis.

For tida velter det ut tribute-album. Årsaken til interessen? Den voldsomme energien i bandet, og ikke minst de mange melodiske perlene. John McLaughlins musikk er kort og godt mat for alle som ønsker seg utgangspunkt for en coverlåt.

Dette er blitt en fantastisk samling av 25 låter fordelt på to CDer, framført av 25 forskjellige artister/grupper. Og kom ikke her å si at et album må være ”enhetlig” for å funke! For dette er alt annet enn enhetlig. Alt fra storband til solo akustisk gitar, for å si det enkelt, inkludert en velorkestrert kammermusikkutgave av pianisten Jim Beards egen komposisjon ”In All Her Finery”. Som man forstår; et mangfoldig album. Det som for det meste glimrer med sitt fravær er det spesifikt elektrisk rocka – men så er vel kanskje vitsen med coverversjoner å gjøre noe helt annet enn originalen?

Blant de mange høydepunktene, vil jeg nok spesielt framheve gitaristen Pete McCanns ”JM”, antageligvis fordi hans band uttrykker seg i vendinger som ligger nær opp til bandet de altså er med å gjøre ære på – og som det vel framgår at undertegnede satte svært stor pris på. I samme gate finner vi kvartetten Trinity Xperiment. Eksepsjonelt bra er også John Bruschinis lavmælte band, utstyrt med gitar, keyboards, cello, bass og trommer. Eller kan jeg friste med Dennis Chambers, som slår bak et superband bestående av Jon Herington, Bob Malach, Jim Beard, Matthew Garrison, og Michael Davis? ”Paris On Mine” er et mesterverk, dømt til klassikerstatus.

DIV. ARTISTER
Mahavishnu Redfined – A Tribute To John McLaughlin And The Mahavishnu Orhcestra

Glenn Alexander, Vinnie Colaiuta, Erik Friedlander, Renauld Garcia-Fons, Matthew Garrison, Jeff Hirshfield, Adam Holzman, David Fiuczynski, Jon Herington, Percy Jones, Bob Malach, Jim Nolet, John Patitucci
ESC


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.