Arild Rønsen

Toby Keith for Alfred Nobel? No way!

Den kommer nærmest maskinmessig, den årlige debatten om hvorvidt artistene på Nobelpris-konserten “har noe der å gjøre”. Men i år må Nobel-direktør Geir Lundestad gjøre noe aktivt. Toby Keith må ikke inviteres opp på scenen i Oslo Spektrum 10. desember.

Det er ikke så farlig om Nobelkomitéen innimellom kommer i skade for å invitere artister de fleste av oss oppfatter som ”alt som er fint med krig og fred og sånn”. Med Toby Keith er det annerledes. Han er nemlig en aktiv krigshisser. Og da blir det plutselig noe helt annet.

Toby Keith er et mystisk artistvalg, uansett prisvinner. Med Barack Obama i salen blir det fullstendig absurd.

Obama får fredsprisen for sin vilje til dialog. I motsetning til sin forgjenger, ønsker USAs 44. president å løse konflikter ved å snakke sammen. Han er øverste ansvarlige for to pågående kriger, ja vel – men så har han da heller ikke kommet til et bord han akkurat har dekka sjøl. Hva han får til i Afghanistan og Irak gjenstår å se. Men den som ikke ser at Barack Obama ønsker seg en helt annen vei enn George W. Bush, er politisk blind.

Det er i denne sammenhengen det blir helt vanvittig – jeg vil si helt umulig – å plassere en artist på scenen som reiser land og strand rundt med disse linjer:

Justice will be served
And the battle will rage
This big dog will fight
When you rattle his cage
And you’ll be sorry that you messed with
The U.S. of A.
‘Cause we’ll put a boot in your ass
It’s the American way

Dette er Toby Keiths svar på terrorangrepet 9/11 for åtte år siden, det samme som George W. Bush ga, og for all del – det er forståelig at amerikanere blir forbanna på Osama bin Laden. Det blir vi jo alle. Men om ”en støvel i ræva” er Keiths metode, er det neppe Obamas metode. Og det er det faktisk ikke bare europeiske venstreorienterte som mener. Hør her:

I forkant av en 4. juli-feiring, ble han direkte tuppa ut av et av de mest prestisjefylte nyhetsprogrammene i USA. Ankermann i ABC News, Peter Jennings, ville ikke ha det på seg og sin kanal at de hadde Toby Keith som gjest i anledning nasjonaldagen.

Og nå skal han på scenen, i anledning Alfred Nobels fredspris?
Bildet blir ikke lystigere av at Keith i programmet til den ultrakonservative radiostetemmen Glenn Beck forklarte Obamas suksess med at han ”ikke oppfattes som svart”…

Mye tyder på at både den amerikanske offentlighet og den jevne amerikaner ikke helt skjønner hvorfor deres sittende president har fått Nobels fredspris. Med Toby Keith som artist under prisens gallaforestilling, vil hele USA få seg en latter ”vi” som deler ut prisen faktisk ikke fortjener.

Telefonen til Toby Keiths management blir ubehagelig å ta. Men den må Geir Lundestad faktisk ta.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.