Arild Rønsen

Hvor langt er et menneske i stand til å gå?

Jeg får lyst til å skrive: Denne boka bare må du lese! Og så la det bli med det. Men det kan jeg jo ikke.

Ytre sett handler denne thrilleren om en seriemorder. Men her skal «ytre sett» oppfattes bokstavelig. Han – seriemordere er ofte menn - tar livet av opptil flere kvinner, uten at det kommer fram i handlinga annet enn som uvesentlig staffasje. I bisetningsform.

Mest handler det om «kvinnen i huset». Hun som blir fanga og holdt i en kjeller i fem år. Hun får flere sjanser til å bryte ut av fangenskapet, men … Hvor lenge kan man undertrykkes, før man føler seg som rettferdig undertrykt?

Eller i hvert fall i en posisjon der man frykter løsrivelsen? Er det nok å få anledning til å løsne håndjerna? Hvor langt unna er friheten å finne? Geografisk, som «oppe i huet»?

«Den stille leieboeren» er en thriller om det dypt menneskelige. Men også om dypt umenneskelige handlinger.

Clémence Michallon bor i New York, men har mer enn mye til felles med sin franskfødte kollega Laurent Mauvignier.

Romanen er tidvis så spennende at du frykter hva som skjer på neste side. Uhygge. Men først og fremst et dypt innblikk i den menneskelige natur. Hva tilsynelatende oppegående mennesker kan få seg til å begå av bestialiteter. Uten at blodet flyter.

«Den stille leieboeren» er Clémence Michallons først thriller. Det blir ganske sikkert ikke hennes siste. For dette er et talent helt utenom det vanlige.

CLÉMENCE MICHALLON
Den stille leieboeren
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.