Arild Rønsen

Massemord på den islandske landsbygda

Det er trøbbel med vulkanutbrudd på Island for tida. Yrsa Sigurdardóttir sørger for lavastrømmen renner i strie strømmer – i kriminallitteraturen.

Hun har nesten 20 år bak seg som prisbelønt krimforfatter. Dette er første gang jeg stifter bekjentskap med henne, og jeg er glad dette kommer når hun gir ut første bok i en ny serie. «Svartis-kvartetten» er døpenavnet – hvilket vel må bety at tre titler til er planlagt, kanskje allerede underveis?

Vi skal ikke bare til det forblåste Island, vi skal langt ut på landsbygda i det forblåste Island. Alt som fins der er to bondegårder med et par kilometers avstand. Her bor et par innvandra fra Nord-Amerika, uvisst av hvilken grunn. Ása og Reynir har to døtre – tenåringen Íris og den yngre Gígja.

Begge tas av dage i løpet av romanen, men jeg skulle ønske at Sigurdardóttir spesielt kunne komme tilbake til Gígja. Ei nydelig jentunge som stiller alle de naturlige og riktige spørsmåla uten å være veslevoksen; ei jente å bli glad i, rett og slett.

Det samme er tilfelle med studenten og barnepasseren Sóldis; hun kunne også fortjent en roman.

Når jeg avslører at jentene blir tatt av dage, er det ikke å anse for utilbørlig spoiling. Dette er faktisk en vesentlig del av Sigurdardóttirs litterære knep. Vi veit hvem som blir drept, og tror tidlig også at vi veit hvem som er den opplagte morder.

Da røper jeg vel heller intet vesentlig, når jeg sier at den opplagte drapsmannen viser seg å ikke være drapsmann. Heller …?

Etterforskninga ledes av Týr – vel, i hvert fall er det han vi stifter best bekjentskap med. Og når det kommer til øksemord; bærer han ikke sjøl en godt gjemt forhistorie?

Unn deg «Lukk, lukk og lås» - nå som du har mulighet til å være med helt fra start av.

Yrsa Sigyrdardóttir
Lukk, lukk og lås
Bonnier


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.