Arild Rønsen

Krim som ufarlig underholdning

Er det lov å si at Sven Petter Næss skriver lettvint krim? Ja, det er det. Men underholdende, det er det også.

Han mottok Rivertonprisen for «Skjebnetimen» i 2020, og har skrevet fire romaner om politietterforskeren Harinder Singh. Jeg har ikke lest noen av dem, men det gjør ingen ting i denne sammenheng. «Tyv» har et helt annet persongalleri.

Uten å ha sett TV-serien, kommer jeg til å tenke på «Forviklingar». Handlinga i «Tyv» utfolder seg strengt tatt som i en rekke forviklinger – en suppe av datakriminalitet, identitetstyveri, utroskap og ekteskapsbrudd. Vel – et cetera.

Vi skal til Bergen, Stockholm, Oslo og Indre Østfold. Noen har gått i fella; blitt rundlurt - og hevnen er søt. Det går smått over stokk og stein mot slutten, og oppklaringa er mer søkt enn utsøkt. Hvem var blondinen som la igjen hår fra en parykk på et hotellrom i Bergen?

Ikke veldig originalt? Nei, det er ikke det. Men likevel underholdende. Derfor har jeg ingen problemer med å anbefale boka. Som rein underholdning. De nesten to hundre sidene er unnagjort på to-tre timer, og du sitter igjen med å ha gått gjennom en helt middels god krimserie på TV. Som å bruke tida på «Vera», om du forstår.

SVEN PETTER NÆSS
Tyv
Vigmostad/Bjørke


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.