Arild Rønsen

Gard Sveen har mye å gå på

Noe ganske nytt i hans forfatterskap. Men dette er dessverre ett skritt fram og to tilbake for Gard Sveen.

Han har hatt for vane å være en mester i å knytte sine kriminalgåter til ulike deler av det politiske miljøet, som i «Den siste pilegrimen» og «Drømmenes gud».

I «En dag skal du dø» toucher vi et nynazistisk miljø, men berøringa er så forsiktig at ikke en gang fingertuppene får et lite brennmerke. Jeg tar meg i å lure på om Gard Sveen bevisst går forsiktig ut fra hoppkanten i denne romanen, vel vitende om at han varsler dette som starten på en trilogi?

Vi får et drap og nok et dobbeltdrap før vi har kommet til side 15, så her går det unna. Det står altså ikke på action – likevel blir det mye å trå vannet i starten. Men det kommer seg mot slutten; de siste hundre sidene er mye bedre enn de to hundre første.

Nynazistisk terror og drapet på Benjamin Hermansen i 2001 streifes så vidt, og det skal bli spennende å se hvor mange sentrale politifolk Sveen vil involvere i dette miljøet i de kommende romanene.

Handlinga er spennende nok, men dette blir en mer «vanlig krim» enn vi er vant til fra Sveen.

Det er heller ikke spesielt glupt at boka lanseres som første del av en serie med detektivparet Agnete Ness og Ulf Sommer, ikke så lenge Agnete er det kidnappede offeret helt til vi blar til siste side … Da skjønner vi jo hvordan det må gå den saken, om du skjønner.

På den annen side, kan man mene at Gard Sveen har lagt alt til rette for at vi skal bli bedre kjent med Agnete i de neste bøkene. Og Maiken, vil jeg tro.

Jeg liker ikke å opptre som pedant, men det er altså ingenting som heter å rygge bakover …

Jeg venter på fortsettelsen i spenning, og har på følelsen at det bare kan gå oppover herfra.

GARD SVEEN
En dag skal du dø
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.