Arild Rønsen

«Enken» - Helene Flood topper sin trilogi

Midt på 90-tallet skrev Anne Grete Preus en sang hun kalte «uro». Om «Enken» en gang skulle bli filma, bør Anne Grete synge lydsporet.

«Enken» er tredje bok i en trilogi. «Terapeuten» kom i 2019, «Elskeren» i 2021. Ei bok annethvert år - det er en anstendig utgivelsesfrekvens, det.
Henger bøkene sammen? Nja … Mest på grunn av kvaliteten. De er kjempegode romaner, alle tre. Og så glir de sømløst inn i sjangeren «psykologisk thriller». Så har forfatteren da også solid bakgrunn for egne meninger i sakens anledning. Hele Flood er psykolog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Spesialfelt: Vold og traumerelatert skyld og skam – egentlig en presis karakteristikk av innholdet i fortellinga om Evy, en kvinne midt i 60-åra som mister taket om tilværelsen – både sine nære omgivelser og sitt eget liv.

Mannen hennes gjennom drøyt 40 år, Erling, har blitt miljøfreak på sine gamle dager. En dag omkommer han i en sykkelulykke. Hadde noen fiksa bremsene hans? Evy trodde hun kjente sin ektemann ut og inn, og det kommer således som et sjokk at han har skrevet et hemmelig testamente. Uten å si noe til sin kone har han også bytta «familieadvokat».

Ekteparet har tre barn, og etter dødsfallet viser det seg at alle tre har spurt om forskudd på arv. Forespørselen har hele veien gått til Erling, aldri til Evy. «Du drikker for mye, mamma.»

Gasslekkasje på hytta, brannstiftelse, molotovcoctail – men dette er ikke boka for deg som først og fremst er ute etter action. Forfatteren Helene Flood har mye til felles med kollega Karin Fossum/ https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/karin-fossum-helt-i-egen-klasse/o/5-95-1252140. Mer enn ytre handling, er det ofte inne i hodet det meste foregår.

Sånn har det seg, at spenninga blir fortetta når Evy ganske enkelt lurer på hvordan hun skal få sagt at hun tror hun holder på å bli smått forelska. En passasje som kunne endt som lødig serieroman-litteratur blir – ja, psykologisk thriller av ypperste merke.

Helene Flood mister aldri tråden, heller ikke i den konkrete handlinga. Og vil du vite hvem som er den mest sannsynlige skurken? Da må du vente til de to-tre siste sidene i denne oppsiktsvekkende gode thrilleren.

HELENE FLOOD
Enken
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.