Arild Rønsen

Sex, dop og kirkebrann på Hitra

En ganske tradisjonell krimfortelling? Ja – men uimotståelig bra!

Vi skal til Hitra, en kyst- og øykommune som ligger sør for innløpet til Trondheimsfjorden. Det er den største øya som heter Hitra. Kommer du herfra, heter det at du er en hitterværing. Når du som hitterværing attpåtil kommer fra et lite sted på Hitra, da lukter det «liten plass der alle kjenner alle»?

Nettopp. Et ikke ukjent mønster i kriminal-litteraturen. Når alle kjenner alle, er det vel også sånn at alle skuler på hverandre?

For tre år siden forsvant en åtte år gammel gutt. Nå finner man en tenåring brutalt drept i en båt. Hva dreiv Jessica egentlig med? Prostitusjon? Doplanging? Er det en sammenheng mellom det tre år gamle forsvinningsnummeret og drapet på Jessica?

Den lokalkjente politietterforskeren Mia Krüger får følge av flere lokalkjente kolleger. Men først og fremst av den ufordragelige arroganten av en sjef, Holger Munch. Et lite team får seg et slags kontor i et lite «hus» på linje med en bobil.

Til å begynne med får vi innblikk i miljøet rundt en ungdomsklikk, der gutta liker Mayhem og dårlig russemusikk. Her er forfatteren på hjemmebane - musiker som han er, med bakgrunn i band sammen med selveste Bent Sæther (Motorpsycho).

Fortellinga finner sted nær opp til vår tid. Veldig up to date. Krypterte apper, mulig trafficking, internasjonal dop-dealing. Men mest streit politiarbeid. Har noen samla på brente hårtuster? I så fall, hvorfor? Kan ugjerningene knyttes til en steinrik laksebaron-familie som har slått seg til her, og som er i ferd med å arrangere et Askepott-bryllup der prins Alexander skal få sin Lissie?

Så viser det seg at prinsens bror er en narkoman «skrulle» som betaler for dop og sex i ei gammal snekke. Det gjør også den nyankomne presten, som ikke har turt å stå fram som homse i lokalmiljøet. Men i pride går han i lær. Frekventerer ikke også stedets psykolog båten der den 16 år gamle jenta holder hus?

Kripos og nederlandsk politi og Interpol kommer inn i bildet, uten at de kommer i veien for Mia og Munch – som selvfølgelig til slutt løser mysteriet. Men ikke før vi har kjent heten fra en kirkebrann! Som oppstår midt under bryllupet!

Høres ut som en svært fortetta fortelling? You bet. Og den er deilig lettlest; kapitler på to-tre-fire sider. En sann page turner.

Forfatteren legger ut snubletråder så det holder. Men gjør nok et bevisst grep, når du som leser skal være ganske vel bevandra i krimlitteraturen for å finne fram til morderen før du har kommet ganske nær side 500.

SAMUEL BJØRK
Hitra
Bonnier Norsk Forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.