Arild Rønsen

Alt du ønsker å vite om Vålerenga Fotball gjennom 110 år

110 årsjubileum? Litt sånn midt-i-mellom jubileum? Kanskje det – men med jubileumsboka i hus, har du noe å kose deg med helt til 120 årsjubileet!

Det handler mest om statistikk, men du får nok av morsomme Vålerenga-historier i tillegg. Forfatterne tar deg helt tilbake til starten i Thv. Hansens kassefabrikk i Vålerenggata 29, da kalenderen sto på 29. juli 1913.

Utvalgte historier, om hva som har skjedd i løpet av 110 stolte år. Vel, ikke alt som har skjedd er like stolt å se tilbake på – verken på banen eller utafor. Men vis meg den fotballklubben som ikke har gjennomgått sine mørke stunder? Det er nok å vise til historieboka om forholdet mellom Liverpool og Manchester United.

Du får flere sider med Bohem-historier; du får to sider om Terje «Henger’n Hellerud» – Tidenes bohem; egne kapitler om Vålerenga mot rasisme og Vålerenga samfunn.

Men først og fremst handler det altså om statistikk. Hvilken jobb de har gjort! Jarle Teigøy, Bjørn Arild Gjerdalen og Dolph Andersen – på vegne av VIF Historie. Jeg er ikke i stand til å sjekke alle detaljene, men har en sterk følelse av at den som skal finne feil i denne boka skal leite vel og lenge – og antageligvis forgjeves.

Her er alt du måtte lure på av statistikk, et ekte oppslagsverk. En slags coffee table-bok for alle som elsker Vålerenga Fotball. Toppscorere, største seire og tap, all mulig spillerstatistikk/hvem som har spilt, serie og cup-mestere, utenlandske spillere i klubben, A-landslagsspillere – til og med junior- og G16-finaler. Samme typen statistikk for damelaget som for herrelaget. Oversikt over draktene gjennom 110 år.

Én storhetstid? Det er virkelig mye pent å si om A-laget til gutta i 2004/2005. Se på disse tallene: I 2005 hadde Klanen 14.000 medlemmer, 24.894 tilskuere løste billett til kampen mot Rosenborg – og publikums-gjennomsnittet var 15.658!

Dette er jubileumsboka om Vålerenga Fotball. En ny kommer seinere i år, der det meste skal handle om ishockey. Og nå snakker vi ikke lenger «statistikk innpakka i et hefte». Dette er hard cover.

Det er bare å takke og bukke og bøye seg i hatten. Denne boka er et must for alle som vil være oppdatert på statistikken rundt Oslos stolthet. Og NB! Den er bare trykt i 500 eksemplarer …

JARLE TEIGØY, BJØRN ARILD GJERDALEN, DOLPH ANDERSEN
Vålerengens Idrettsforening – 110 år – Fotball – Jubileumsboka 2023


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.