Arild Rønsen

Historia om Oskar og Utskilde. Forunderlig.

Jeg veit jeg er seint ute. Men denne romanen fortjener noen ord, også i mine spalter.

Se på dette oppspillet:
En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue. Denne ungen var ustelt og fæl.

Det er Oskar som finner henne, en ung gutt som sjøl befinner seg i en så trasig situasjon at han har måttet la seg omplassere til en annen familie, bli en fostergutt, på grunn av «en usunn og knusende atmosfære i barndomshjemmet». Det skjedde da han var tolv, nå er han nitten.

Det er ingen enkel oppgave Oskar tar på seg, for: «Ungen begynte å oppføre seg som en ilder. Den krafset langs listverket med de lange, ekle neglene sine. Tennene kom frem.»

Hvor vi befinner oss i tid og rom? Først tenkte jeg på 1800-tallet, men skjønner etter hvert at vi befinner oss mye nærmere vår tid. Rådhuset er bygd, og det sto ferdig i 1950. Hvor kommer så Oslo på 50-tallet inn i handlinga? Oskar og jenta har innleda et seksuelt forhold, initiert av hun som oppfører seg som en sprengkåt nymfoman. Utskilde kaller hun seg. De må flykte fra landsbygda, inn til byen.

Utskilde er et såpass mystisk eksemplar av homo sapiens, at hun etter hvert blir et «partytriks» i hovedstadens mondene miljø. En slags VIP. Selv om hun vitterlig er et «vildtbarn».

Denne romanen er som skapt for lesesirkler. Hva mener forfatteren egentlig? Hva er det han vil fortelle? Og – må vi egentlig på død og liv vite hva som ligger bak?

Jeg tenker på Bjørn Eidsvågs «Floden» når jeg leser denne boka. Forunderlig lyder gjennomgangstonen. Forunderlig er også Emma Steinbakkens fantastiske coverversjon; kommer i «Hver gang vi møtes» på TV 2 rett over nyttår.

Jeg tenker også på Stein Torleiv Bjellas «Fiskehuset». Det er noe med den forunderlige naturen, ikke minst den menneskelige natur. Les – og la deg forundre.

MATIAS FALDBAKKEN
Stakkar
Oktober


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.