Arild Rønsen

Krimserien «Linje 17» er godt i gang

Noen skjønnhetsfeil, men absolutt lovende start på en ny krimserie.

Vi skal til en forstad til Stockholm, og da overrasker det kanskje ikke at vi bringes inn i en krig mellom kriminelle gjenger?

Det gikk ikke så bra for Sylvi Listhaug da hun dro med seg halve presse-Norge på «oppdagelsesferd» til Rinkeby i Stockholm før stortingsvalget i 2017. Hun ble delvis latterliggjort, men «svenske tilstander» har likevel blitt et begrep for elendig integrering og gjengkriminalitet - og Listhaug har fått støtte i tunge fagmiljø.

Tilstandene i Sverige har ikke bedra seg siden Listhaug var på besøk. Tvert imot – nå opplever svenskene skyte-episoder nærmest daglig, og mye av volden skjer i gjengmiljø som kjemper om narkotikamarkedet. Det er her handlinga i «Ensomt vitne» foregår.

Lisa Bjerre & Susan Casserfelt føyer seg således inn i en etter hvert lang rekke svenske krimforfattere som opererer i tradisjonen som ble starta av forfatterparet Maj Sjöwall (1935-2020) og Per Wahlöö (1926-1975). Det var de som sto bak historiene med Martin Beck i hovedrollen. Krim fra virkeligheten, med et kritisk blikk på tilstandene i «folkhemmet». Jon Michelet befant seg i dette landskapet, i likhet med Jan Guillou, Henning Mankell og Leif GW Persson.

Bjerre & Casserfelt er hakket mer «krim», mindre «samfunn» - men det hele er altså dessverre svært virkelighetsnært. I sentrum av fortellinga står politibetjentene Lina Kruse og Jack Karlberg - og Eddie, den 13 år gamle yngre broren av en gjengleder. Gjenglederen kommer seg unna, men Eddie blir vitne til en rein henrettelse da en gjeng leda av to somaliere stormer inn i leiligheten.

Det er til tider spennende som fy, men det glipper en del i skildringa av forholdet mellom Lina Kruse og Jack Karlberg. Det virker ikke naturlig at de innleder en privat relasjon nærmest før de har møtt hverandre, og forholdet skildres – kleint.

Mye tyder på at krimserien «Linje 17» vil bli en suksess, og nå har du muligheten til å være med helt fra starten. Det hadde jeg gjort, om jeg var deg.

LISA BJERRE & SUSAN CASSERFELT
Ensomt vitne – Linje 17
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.