Arild Rønsen

Gi plass! Her kommer krøplingen!

Hva om jeg beholder alt av førlighet, men greier å tilrane meg alt som kommer funksjonshemmede til gode?

Det er hovedpersonen, Natteløperen, som tenker. Før han tilsynelatende blir avhengig av rullestol, omtrent som kemneren Bjørn Hansen i Dag Solstads «Ellevte roman, bok atten» (1992). Før Solstad fire år seinere skreiv sin anti-krim roman om professor Andersen.

Det er altså tematisk relevant å sammenligne Karin Fossum med Dag Solstad. Også reint litterært? Karin Fossum tilhører den virkelige eliten av norske – og for den saks skyld internasjonale – krimforfattere som ved siden av å løse mordgåter begår skjønnlitteratur av aller høyeste kvalitet.

Etter å ha tatt farvel med Konrad Sejer i 2020, introduserte Fossum oss i fjor for sin nye kriminaletterforsker Edvard Ingemar Feber – som regel bare Eddie – i «Drepende drage, angrende hund».

Blir vi bedre kjent med ham denne gang? Egentlig ikke. Ikke utover at han er 1.70 høy, sju centimeter lavere enn krimforfatter-kona, som han har åtte unger med. Jeg velger å tolke dette som et tegn på at Fossum ønsker å bruke en bokserie på å gjøre oss kjent med Eddie. Hun har en plan, som hun jo har for vane å ha.

Morderen er et utskudd: «Alltid har jeg handlet uten å tenke, det er noe som dytter meg utfor.» Hva er det som driver ham? En russisk rulett, som like gjerne kan ende med en revolver i hans egen munn?

Fossum holder fast ved sin kjente metode; store deler av boka er skrevet i direkte tale – men her fins ikke én eneste replikkstrek eller et par anførselstegn. Her må du følge med!

Så langt i litteraturåret 2022 legger vi «Natteløperen» på toppen av anbefalelseslista. Om et par uker kommer Jo Nesbø.

KARIN FOSSUM
Natteløperen
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.